info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vittnet borta - AD-mål ställs in

Det blir ingen förhandling i arbetsdomstolen (AD) om polackerna i Jönköping, som enligt Byggnads diskriminerades av NCC. Polackerna fick lägre lön än svenskarna på samma arbetsplats. Orsaken till den inställda förhandlingen i AD är att domstolen inte lyckats få tag på det polska huvudvittnet.

Byggnads hade stämt NCC för brott mot kollektivavtalet. Förhandlingen i AD skulle äga rum på fredag denna vecka. Men det blir ingen förhandling eftersom den polske byggnadsarbetare som jobbade på bygget inte gått att nå i Polen.
Arbetsdomstolen har inte kunnat delge mannen information om att förhandlingen ska hållas på fredag, och därmed måste målet ställas in.
Arbetaren var Byggnads viktigaste vittne. Han berättade vid ett möte med NCC och Byggnads, att han inte visste att det var en ackordsöverenskommelse han skrev under.
Enligt arbetsgivaren NCC Polska, arbetade polackerna på ackord, i enlighet med anläggningsavtalets regler. Byggnads menar att det inte var en riktig ackordsöverenskommelse, eftersom det krävdes en mycket större inarbetning för att få samma lön som svenskarna, och eftersom polacken inte hade insikt om vad han undertecknade.
Det var flera som var med på mötet i Malmö när polacken hördes. En jurist från Byggnads, en ombudsman, en löneingenjör från NCC, samt tolkar från båda parter.
Polacken arbetade hos NCC i Malmö när han hördes. Han arbetar inte längre i bolaget.
– Vi ska nu titta på vad detta får för betydelse och fatta beslut om vad vi ska göra. Jag var med på mötet när denne polack berättade hur det gick till när ackordsöverenskommelsen skrevs under, men det väger inte lika tungt i AD om jag vittnar, säger Torbjörn Johansson, ombudsman på Byggnads.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vittnet borta - AD-mål ställs in

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig