info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vittnade om säkerhetsbrister

Det riktades kritik mot brister i säkerhet och utbildning vid Kvinnerstaskolan. De elever som skadats vid olyckan med teleskoplastaren, vittnade på måndagen i Örebro tingsrätt.

-Jag och Charlie åker upp i korgen. Jag känner att det blir någon form av onaturlig lutning. Sedan är det svart tills ambulansen kommer.
Mattias Bergström berättade i rätten om den dramatiska olyckan 2012 som skadade honom och ledde till livshotande skador för hans skolkamrat Charlie Storm. De stod i en arbetskorg på 17 meters höjd för att dokumentera ett tak där de rivit tegel under dagen. Men plötsligt välte maskinen och de vräktes till marken.
De hade då varit tre bygg- och anläggningselever som tillsammans turats om att köra maskinen, i samband med ett elevarbete där de skulle riva ett fritidshus.

Bara kört någon dag

Mattias Bergström vittnade om brister i skolans tillsyn, säkerhetsutbildning och instruktioner inför arbetet. Han berättade att han bara hade någon dags praktik på maskinen de körde, men då med skopa, inte med personkorg.
Om utbildningen på maskinen sa han:
-Det var mer att man fick testa sig fram.

Lång väg tillbaka

Charlie Storm, 20 år, hans kamrat, skadades mycket allvarligt. Han har haft en lång väg tillbaka och kommer alltid att tvingas leva med bestående men. Charlie saknar helt minne från en vecka före olyckan och flera månader framåt. Han låg nedsövd under den första tiden på sjukhus.
I en paus berättade han att det är en lättnad att rättegången äntligen blivit av.
-Att följa rättegången är också ett sätt för mig att försöka förstå vad som hänt, säger han.
För Charlie Storm har olyckan betytt flera stora förluster. Förutom hälsan, berättar han, har han bland annat förlorat en yrkesdröm. Han får till exempel inte längre köra lastbil, vilket var ett av hans stora intressen.

Visste inte

Mattias Bergström sa i rätten att han inte hade fått några speciella säkerhetsinstruktioner inför arbetet eller kunskaper om de särskilda funktionerna för säkerhet i maskinen.
Den kördes under arbetet på ett förbjudet sätt, från hytten istället för från personkorgen. Läraren har erkänt att han givit instruktioner om detta och motiverat detta med att det var problem med manöverdosan, som gjorde att det inte gick att styra från arbetskorgen.
Mattias Bergström berättade att han inte visste att det var förbjudet att köra på detta sätt och inte heller kände till riskerna med att göra det.

Skulle upp på höjd

Då olyckan hände fanns ingen ansvarig från skolan på plats. Läraren hade startat elevernas arbete och besökte dem sedan vid några tillfällen under arbetets gång. Han hade lämnat arbetsplatsen kort före att teleskoplastaren välte.
Eleverna skulle då dokumentera jobbet de gjort under arbetsdagen.
Enligt Mattias Bergström måste läraren förstått att de skulle gå upp med teleskoplastarens bom på hög höjd.
-Vi sa att vi skulle upp på höjd för att båda takdelarna skulle synas på bild, berättade han.
Vidare sa han att de inte fått några instruktioner från läraren om att de inte fick gå ut med bommen till max 17 meter.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vittnade om säkerhetsbrister

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig