info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Visselblåsarapp ska förbättra säkerheten

Snart sjösätts samarbetsorganisationen Safe Construction Council som ska ge säkrare byggen. En digital visselblåsarfunktion där arbetstagare anonymt ska kunna larma om faror på arbetsplatsen är ett av förslagen.

Samarbetsorganisationen Safe Construction Council, SCC, ska enligt planerna lanseras efter årsskiftet. Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska hus i Stockholm, berättar att en bred skara tunga branschaktörer planerar att ansluta sig till initiativet.
‒ Det är ett stort intresse. Vi tror att ett femtontal entreprenörer, byggherrar, projektörer och organisationer kommer att vara med i första skedet. Sen vill vi att hela branschen ska vara med.

Digital visselblåsarfunktion

Ett av de förslag som diskuterats är att lansera en digital visselblåsarfunktion där arbetstagaren anonymt kan slå larm om dålig arbetsmiljö. En funktion Sten Wetterblad tror kan vara till nytta för utsatta grupper på byggena.
‒ Det är det jag ser framför mig, att man har en app genom vilken man väldigt lätt kan göra det känt för alla om man inte är nöjd med säkerhetsrutiner eller hur arbetsledningen agerar. Man kan alltid larma facket men det här är ytterligare ett sätt.

LÄS MER: Stoppar jobb för att prata säkerhet

Ett annat förslag är att en så kallad ”stand down” ‒ ett arbetsstopp på omkring en halvtimme ‒ska iakttas på alla de deltagande entreprenörernas byggen om en olycka med dödlig utgång inträffar. Skanska praktiserar redan systemet i global skala och Sten Wetterblad var själv med under en stand down efter en dödsolycka i Östeuropa.
‒ Symbolvärdet är att alla måste bry sig. Nu läser många om det i tidningen men när jag var på Skanska delade de ut papper där det sakligt beskrevs vad som hänt och vem han var, en person med fru och barn. Det blir väldigt, väldigt starkt.

Säkerhet lönsamt

En viktig utgångspunkt för samarbetet är enligt Sten Wetterblad perspektivet att arbetsmiljöarbete är ekonomiskt lönsamt.
‒ Vi anser inte att arbetsmiljö kostar. Om du har ordning och reda på projektet så effektiviserar du det.

Dessa ingår i Safe Construction Council
Förutom Akademiska hus har Skanska, Peab, NCC, Veidekke, Locum, Bravida, Skandia Fastigheter, Assemblin, Jernhusen, Vasakronan, Byggherrarna, Sveriges Byggindustrier, Svenska teknik- och designföretagen, Byggnads, Byggcheferna, Trafikverket och Arbetsmiljöverket anslutit sig.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Visselblåsarapp ska förbättra säkerheten

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig