info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vinter på bygget – håll koll på det här!

Vintern innebär ännu fler risker än vanligt på bygget. Här får du bättre koll vad du ska göra när kylan sveper in på bygget. Och vilka rättigheter du faktiskt har.

Stora problem med att ta sig fram på grund av snön under bygget av Thoren Arena i Umeå tidigare i år. Foto: Thoréngruppen

Snökaos i södra Sverige och mycket kallt i norr. I helgen var det 30 minusgrader i Gällivare, under onsdagen låg temperaturen på 17 minus.

Någon som är van vid kyla är Ulf Normark, regionalt skyddsombud i Byggnads Norrbotten. Han tycker att det finns en del att tänka på när vintern kommer till bygget.

Oj, kommer det snö i år.

– Det är oftast dålig vinterplanering på byggarbetsplatserna, även här i Norrbotten. ”Oj, kommer det snö i år”. Man måste veta vilken årstid det är, att det kan komma snö och planera för det, säger han.

En sådan planeringsmiss är att man inte skyddar maskinerna. När Ulf Normark besöker arbetsplatserna i Gällivare ser han en hel del maskiner som står utan tak, vilket kan leda till olyckor.

– Om det exempelvis kommer in sågspån i en kap- och klyvsåg, och det fryser, så fungerar inte skyddet. Titta över maskinparken, råder Ulf Normark.

Ulf Normark, regionala skyddsombudet, tycker att det är dålig vinterplanering på byggarbetsplatserna.

Han varnar också för andra saker som kan ställa till det när det blir kallt. Det kan exempelvis vara plast, styrolit (cellplast) som ligger och skräpar på arbetsplatsen.

– När frosten kommer blir det förödande. Det är lätt att ramla och bryta både armar och ben.

Ulf Normarks tips är att ta bort snön direkt när den kommer med spade och sopkvast. Risken är annars att man trampar fast snön och det blir en isbeläggning.

– Det är risk att man halkar och olyckan händer blixtsnabbt.

Det är också viktigt att hålla tillfartslederna rena från snön på bygget, exempelvis från boden till arbetsplatsen och på ställningarna.

– Det behöver inte vara höga höjder. Det räcker att man faller från två meter, säger Ulf Normark.

Se också i faktarutan här nedan vilka rättigheter du har när kylan kommer.

Dina rättigheter vid kyla

Varma kläder

Arbetsgivaren är skyldig att ge dig personlig skyddsutrustning. Dit räknas även kläder som skyddar mot kyla. Fast bara det yttre lager du har på dig, exempelvis varm jacka, fodrade byxor och rejäla vinterskor. Varma strumpor och långkalsonger står du själv för.

Vad räknas som kallt?

När det gäller kyla är det individens uppfattning som räknas. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och ska då prata med de anställda. Vi är alla olika och reagerar olika på kyla, upplever du att det är kallt så har du också rätt till varma kläder.

Pauser

Arbetar du utomhus i sträng kyla har du rätt att ta pauser i uppvärmda utrymmen för att värma dig.

Kan det bli för kallt för att jobba?

Blir det extremt kallt finns det bestämmelser i kollektivavtalet om när byggarbeten ska avbrytas på grund av ”otjänligt väder”. Det finns inte någon fastslagen köldgräns men man brukar säga att det blir aktuellt när temperaturen passerar minus 20.

Kontakta chefen och facket

Vänd dig till chefen om du fryser. Om du inte får de kläder du har rätt till ska du istället kontakta ditt skyddsombud eller Byggnads i din region.

Källa: Byggnads

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vinter på bygget – håll koll på det här!

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig