info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ville bli av med arbetare – ringde polisen: "Utnyttjandet har blivit råare"

Sergei, Nikola, Ivan och Michailo blev lurade och utnyttjade på byggen i Norrköping. De greps av polis och har nu hamnat i en ohållbar situation, utan pass och pengar.
– Utnyttjandet av arbetare har blivit råare och hänsynslösare, säger Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa.

Sergei Lukashov och hans kollegor betalade för att jobba på byggen i Norrköping – men blev blåsta på lönen. Foto: Privat

Byggnadsarbetaren har skrivit om utnyttjade ukrainare på svenska byggen tidigare. Det hela brukar följa ett visst mönster och börja med ett möte med en rekryteringsfirma som lovar bra villkor på schyssta företag i Sverige.

Precis så var det för den ukrainska byggnadsarbetaren Sergei Lukashov, som tillsammans med fyra kollegor jobbat med fasader i hemlandet under bra förhållanden men drömde om högre lön i Västeuropa.

Läs också Här dör hundratals i byggolyckor – varje år

I den ukrainska staden Ternopil fick de fem arbetarna i början av året kontakt med en rekryterare som lovade att ordna jobb, visum och korrekta anställningskontrakt på ett byggföretag i Sverige. Men rekryteraren krävde pengar för sina tjänster.

– Vi betalade 300 dollar (cirka 3 000 kronor) var till rekryteraren, minns Sergei.

Vasyl Andreyev, ordförande i ukrainska byggfacket Profbud, säger att han känner till de tvivelaktiga rekryterarna.

– Det finns agenturer som ägnar sig åt bedrägerier. Enligt lagen ska agenturerna inte ta pengar från dem som söker jobb, utan från arbetsgivaren. Men det blir inte alltid så, säger han och förklarar varför så många inom bygg väljer att betala stora summor för att jobba i andra länder.

– Här är lönerna usla, så jag kan förstå varför många vill till Europa.

Efter överenskommelsen med rekryteraren kördes Sergei Lukashov och hans fyra kollegor i buss via Polen till Sverige i slutet av januari. Dokumenten skulle fixas av en firma i Warszawa och Sergei hade höga förhoppningar om lagligt jobb, eftersom arbetarna fyllt i blanketter och kopierat sina pass.

Slutdestinationen för de ukrainska byggnadsarbetarna blev en ort utanför Linköping, där de inkvarterades i ett litet hus.

– Vi började direkt att jobba för en underentreprenör på tre olika arbetsplatser i Norrköping. Vi jobbade bland annat med fasad, gipsväggar och betongtak, säger Sergei, som hade rollen som arbetsledare.

Jobbet flöt på men kontrakten och arbetsvisumen kom aldrig. När det var dags för lön dröjde även den.

– Chefen sa hela tiden att lönen skulle komma senare. Han lovade oss att det inte var några problem.

Arbetarna fick småsummor då och då för att fortsätta jobba, men missnöjet bland dem växte.

– Vi jobbade mycket, ofta tio timmar per dag och det var väldigt slitsamt, säger Sergei.

Efter ett par månader var det uppenbart att ukrainarna hade hamnat i händerna på en oseriös arbetsgivare. Vissa anställda lyckades tjata till sig mindre summor pengar och vände direkt hem till Ukraina.

Kvar var Sergei och kollegorna Nikola Kravtjuk, Ivan Salo och Michailo Melnichuk – fyra arbetare som tillsammans blivit lurade på 50 000 kronor. De berättar att de under ett möte krävde pengar, men på nytt blev lovade att lönen skulle komma – om ett tag. När det stod klart att de fyra ukrainarna vägrade jobba vidare, ringde chefen polisen och anmälde att de befann sig illegalt i landet.

– Det kom tre bilar med poliser och körde oss till stationen i Linköping, säger Sergei.

Det hela skedde för tre veckor sedan. Sergei berättar att polisen tagit deras pass i väntan på beslut. Två gånger i veckan måste kvartetten ta bussen in till Linköping för att registrera sig hos polisen. Den uteblivna lönen, pengarna till rekryteraren och matinköp i Sverige har lett till personliga skulder som bara växer under den ovissa väntan på besked. Arbetarna vill desperat tillbaka till Ukraina för att kunna börja jobba på byggen där istället.

Vad ska ni göra nu?

– Ingen aning. Vi har precis fått höra att vi kommer att få inreseförbud till Sverige i två år. Jag har fyra barn och sex barnbarn. Vi måste hem för vi får ju inte jobba här. Men vi kan inte åka hem utan pass, säger Sergei.

När Byggnadsarbetaren får tag på mannen som fungerat som arbetarnas chef, anser han sig inte ha gjort något fel som inte har betalt ut lön.

– Deras jobb var inte bra, de har gjort många fel. Det har varit mycket problem med dem, säger han.

Bengt Sandberg, ordförande för Fackligt center för papperslösa, berättar att han de senaste åren sett en försämring för de utnyttjade arbetarna i Sverige.

– När vi började för tre år sedan så var det ofta att de utnyttjade på byggsidan fick en usel lön, men nu pratar vi mer och mer om slaveri för det är många som inte får betalt över huvud taget. De får vänta och vänta och sitter i skulder, säger han och fortsätter:

– Själva utnyttjandet har blivit råare och hänsynslösare. Så har man ju kriminaliserat även dem som blir utnyttjade, vilket jag tycker är helt fel. De är mer utsatta än någonsin.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ville bli av med arbetare – ringde polisen: "Utnyttjandet har blivit råare"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig