info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vill se vaccinering på bygget – "Ska inte behöva ta ledigt"

Vaccinering på arbetsplatsen? JA, tycker både Byggnads och Byggföretagen.
– Det är en klok åtgärd. Det handlar om att förhindra smittutbrott, säger Johan Lindholm, ordförande på Byggnads.

Johan Lindholm, ordförande på Byggnads, tycker att byggnadsarbetare ska få vaccinering på jobbet. Foto: Terese Perman och Mostphotos

LO, PTK och Svenskt Näringsliv gick i måndags ut med en gemensam uppmaning om coronavaccinering på eller i nära anslutning till arbetsplatserna, vilket Sveriges Radio Ekot rapporterade om.

– Risken är ju att om det är krångligt och besvärligt att man helt enkelt struntar i att vaccinera sig, och det är ju inte bra, sa Torbjörn Johansson
LO:s avtalssekreterare till Ekot.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, tycker att förslaget är bra. Han anser att byggnadsarbetare är hjältar som har gått till jobbet varje dag under pandemin.

– Byggnadsarbetarna har hållit Sverige igång och de har inte kunnat jobba hemifrån. Det är klart att vaccinering ska erbjudas på arbetsplatsen eller i närheten. Det ska vara minsta möjliga motstånd och de ska inte behöva ta ledigt.

Även Byggföretagen är positiva och välkomnar den gemensamma uppmaningen om coronavaccinering på jobbet.

Mats Åkerlind, vice vd på Byggföretagen, säger så här i ett uttalande.

”Arbetsgivare och företagshälsovård kan tillsammans göra stor skillnad för att ta sig igenom den här pandemin. Då är det nödvändigt att vi använder alla tillgängliga resurser. Dessutom skulle en sådan vaccinering minska risken för eventuella störningar kopplade till viruset i våra byggprojekt.”

För att vaccineringen ska vara så effektiv som möjligt vill fack och arbetsgivare bland annat att regeringen ska använda pandemilagen för att göra undantag i upphandlingsreglerna. Man vill kunna använda den befintliga företagsvården utan att beslutet överklagas, rapporterar Ekot.

LO, PTK och Svenskt Näringsliv anser också i en skrivelse att deras gemensamma arbetsmiljöorganisation kan ta fram information till arbetsgivare om hur vaccinering på arbetsplatser kan gå till så att resor och trängsel kan undvikas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vill se vaccinering på bygget – "Ska inte behöva ta ledigt"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig