info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vilda västern på fjällbyggen

Det är rena vilda västern bland byggandet i områdena för skidturism och vandrare; från Sälen till Hemavan. Situationen är extrem bland annat inför kommande World cup skidåkningen i Åre. Fritidshusen byggs i många fall med en arbetsmiljö som är direkt livsfarlig.

Det saknas i många fall skydd, personalutrymmen, med mera. Arbetarna bär timmerstockar.
Såväl inom Arbetsmiljöverket som inom Byggnads säger man att det är omöjligt att hinna med att bevaka det som händer.
_ Det är stora problem med säkerheten. Kärnproblematiken är ofta att byggherrarna inte känner till sitt ansvar. De köper ett koncept med ett färdigt hus, men vet inte om sina skyldigheter; bland annat att de har ansvar för arbetsmiljöplan, personalutrymmen, med mera. Vissa känner säkert till sina skyldigheter, men chansar, säger arbetsmiljöinspektör Mona Conradsson.

Det allvarligaste är att byggnadsarbetarna riskerar liv och hälsa, men hon tycker också att detta bäddar för en osund konkurrens.
‑ De seriösa byggföretag som värnar om arbetsmiljö och följer lagstiftningen, riskerar att konkurreras ut, säger hon.
I Hamra, Härjedalen, till exempel, skadades tidigare i höst två baltiska byggnadsarbetare då de föll handlöst åtta meter ner i ett betonggolv. De skulle montera en byggnadsstomme på ett timmerhus, men gavelspetsarna gav vika. Trots höga höjder fanns inga ställningar och annan fallskyddsutrustning. En svensk kranförare på plats reagerade starkt på hur arbetarna tvingades jobba. Han hade bara väntat på att en olycka kunde hända.

Förutom att det saknas skydd är det ofta bristfälliga personalutrymmen: Spånskivor som väggar, ett minimalt utrymme och ett pyttelitet värmeaggregat. Så såg till exempel boden ut för ett gäng arbetare som bygger flera fritidshus i Åretrakten. Bord och stolar bestod av murblock och frigolitbitar som staplats på varandra.

Karl-Axel Bodén,  regionalt skyddsombud på Byggnads i Jämtland-Härjedalen, är allvarligt bekymrad.
– Situationen är mycket allvarlig när det gäller arbetsmiljön. Det är rena turen att det inte hänt dödsolyckor. Det har det i alla fall inte gjort så vitt vi känner till. Jag har själv sett hur arbetare balanserat på takåsar med motorsåg, säger han.
Karl-Axel Bodén säger att på många av sportstugebyggena är det vanligt med utländsk arbetskraft.
‑ Det är ett problem med språksvårigheterna, när vi ska agera. Det tar förstås längre tid om vi måste återkomma och koppla in tolk, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vilda västern på fjällbyggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig