info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vibrationsskador tas inte på allvar

Det finns 11 000 arbetare som lider av besvär orsakade av vibrationer. Trots skärpta regler och stor kunskap fortsätter problemen som slår hårt mot byggbranschen.

Byggnadsarbetaren skrev tidigare i år om en studie som visade att ungdomar som är nya i bygg- eller verkstadsbranschen snabbt påverkas av vibrationer. Efter fyra år hade 45 procent av ungdomarna som följdes upp fått nedsatt känsel i pekfingertopparna och sjutton procent hade stickningar i händerna.
– Förändringarna är dock på ett så tidigt stadium att man i allmänhet inte uppfattar det själv. Vi har uppmätt skillnaderna med avancerad mätteknik, sade Lars Gerhardsson, en av forskarna bakom rapporten.

Förebyggande arbetet brister

Han slog vidare fast exponeringen kan leda till allvarliga skador om den fortsätter, att man därför måste arbeta rätt och gå på regelbunda kontroller. Men nu beskriver tidningen Arbetet en situation där det förebyggande arbetet mot vibrationsskador inte fungerar på arbetsmarknaden.
– Vår erfarenhet är att såväl riskbedömning som lagstadgade medicinska kontroller allt för ofta saknas, säger Catarina Nordander till Arbetet.
Hon är överläkare vid arbets- och miljömedicin i Lund, en klinik som varje år tar emot minst 50 patienter med vibrationsskador i nerver, blodkärl och muskler.

Byggnadsarbetare drabbas mest

Ofta kommer patienterna till kliniken för sent och ofta bryter de mot läkarnas rekommendationer genom att fortsätta jobba med vibrerande verktyg. Arbetet konstaterar att SCBs statistik visar att det i dag finns 11 000 arbetare som lider av besvär orsakade av vibrationer. Byggnadsarbetare är den värst drabbade yrkesgruppen.

Skärpta regler hjälper inte

För sju år sedan skärpte Sverige reglerna gällande riskbedömningar, vibrationsmätningar och kontroller. Men enligt Catarina Nordander har alldeles för lite hänt sedan dess.
– Hade arbetsgivarna följt den lagstiftning vi har i Sverige hade vi inte haft några skador, säger hon till Arbetet.
Lars Gerhardsson konstaterade tidigare i år att skadorna borde minska med tanke på all kunskap som finns om vibrationer numer, men att klinikerna inte har sett någon sådan utveckling. Enligt Arbetet anmäldes förra året 434 arbetsskador orsakade av vibrationer.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vibrationsskador tas inte på allvar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig