info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi kutar runt med byggmaterialet bland alla sjukhussängarna"

En onkologklinik på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping byggs om för framtiden. "Vårdpersonalen frågar ibland om vi kan jobba lite tystare", säger snickaren och lagbasen Tobias Svensson som lär sig allt om strålning på jobbet.

Vad gör ni just nu?
– Vi jobbar med en ombyggnation av onkologen, där man behandlar tumörer. Vi har rivit en hel avdelning på 1 400 kvadratmeter och ska börja bygga nya väggar, såga upp golv för att få ner avlopp och så vidare. Det är lite speciellt med den här miljön. Vi ska sätta upp blyklädda väggar, strålningsskyddat glas och blyremsor i dörröppningarna för att motverka strålningen som alstras på avdelningen. Det är lite unikt, jag kommer nog aldrig få vara med om ett sådant bygge igen.

Vad är det för speciellt med bly?
– Det är ju skadligt om man jobbar med det på fel sätt. Man ska inte ta i det med sina bara händer. Vi ska ha utbildning och gå på regelbundna hälsoundersökningar. Det är bra att vi blir undersökta, det är superviktigt att vi inte tar skada.

Hur funkar det att jobba samtidigt som sjukhuset är öppet?
– Vi jobbar mitt i smeten och kör byggmaterialet i samma gångar som patienter transporteras i. Det krävs mycket planering och hänsyn från vår sida för att det ska fungera. Sjukvårdspersonalen frågar ibland om vi kan jobba lite tystare, men det är inte så lätt på en byggarbetsplats. Det kan till exempel vara sjuka barn som har sövts och ska röntgas, då kanske vi inte kan bila i golvet just då.

Hur många är ni på bygget?
– En betongarbetare och sju träarbetare. Och en APU-elev som går tredje året på gymnasiet. En kanonbra grabb för övrigt. Han är här tre dar i veckan och kommer också få gå utbildningen i att hantera bly.

Asplunds bygg är ju ett av de första företagen i Småland som testar ny- och ombyggnadslistan. Berätta?
– Vi ska just lära oss att tillämpa den, men det handlar om enhetstider och ett nytt sätt att jobba. Jag hoppas att det innebär en nytändning för ackordet. Men det handlar inte bara om lön som många tror, utan främst om ordning och reda. Vi får mer att säga till om och blir delaktiga. Som lagbas sitter jag med och diskuterar med företaget. Det är kul att vi är med, vi kan bestämma mer om förutsättningarna på våra arbetsplatser.

VAD BYGGS Ombyggnation Länssjukhuset Ryhov, Jönköping, ca 1 200 kvadratmeter stor onkologavdelning.
KOSTNAD
39 miljoner kronor
VEM BYGGER
Asplunds bygg, samt underentreprenörer för rivning, el, VVS och ventilation. Bygget sker på uppdrag av Regionfastigheter i Jönköpings län som förvaltar sjukhuset.

Kristian Borg

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi kutar runt med byggmaterialet bland alla sjukhussängarna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig