info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi har blivit lite bättre på att tillämpa lagen"

Försäkringskassan har anställt fler jurister. Men att Byggnads förlorar de flesta rättsfall handlar enligt myndigheten om att besluten håller god kvalitet redan från början.

Försäkringsansvariga från Byggnads vittnar om att det har blivit svårare att få rätt mot Försäkringskassan i förvaltningsdomstolarna. Mikael Mayer, chef på Försäkringskassans processjuridiska enhet i Stockholm, tror att ökad juridisk kompetens kan vara en del av förklaringen.
‒ Den enda konkreta skillnad jag kan se är att vi numera är lite bättre på att tillämpa lagen. Det har blivit fler ärenden där det är avslag från början. Men jag kan inte se att det skulle vara någon förändring i våra attityder eller hur vi driver process, säger han.

LÄS MER:
Få segrar när facket möter Försäkringskassan
Bo kan inte bära matkassar ‒ nekas sjukersättning
Det går att vinna: Kent och Anders fick rätt i domstol

Byggnads representanter menar att det blivit tuffare sedan Försäkringskassan satte i system att alltid låta jurister företräda myndigheten i domstol. Mikael Mayer påpekar att denna förändring går tillbaka till myndighetens förstatligande 2005 och menar att den lett till att lagtexten i dag följs i högre utsträckning.
‒ Det är en väsentlig skillnad nu. På länskassornas tid fanns det en del föredragande som inte hade en aning vad som stod i lagen och det kunde bli lite hipp som happ.

Men är era jurister överdrivet inriktade på att leta fel som kan användas för att ge avslag?
‒ Processförarens uppgift är ju att föra Försäkringskassans talan i domstol. Då utgår man från det ursprungliga beslutet och bedömer om det är rimligt att man driver den linjen. Är det tveksamt ska processföraren utreda lite till.

I ett av de fall vi tittat på hade Försäkringskassan avslagit sjukpenning med motiveringen att det saknades ”objektivt verifierade aktivitetsbegränsningar”. Där blev myndigheten ordentligt tillrättavisad av förvaltningsdomstolen.
‒ Det är domstolen som bedömer om det är riktigt eller inte. Men det finns många olika varianter från domstolen och dessvärre en del domar som är dåliga, både till den klagandes för- och nackdel. Men 99 procent är som de ska.
Vill du läsa fler artiklar om försäkringar? Gå med i Facebookgruppen ”Dina försäkringar på bygget”.


Om du blir sjuk
• Anmäl till jobbet redan samma dag. Första dagen är en karensdag. Dag 2‒14 ska arbetsgivaren betala 80 procent av din lön i sjuklön.
• Efter 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan som beslutar om sjukpenning.
• Glöm inte att kontakta din region inom Byggnads. Du kan du ha rätt till reducerad medlemsavgift.
• Om din arbetsgivare inte betalar sjuklön eller om du nekas sjukpenning ska du omedelbart kontakta din region.
Källa: Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi har blivit lite bättre på att tillämpa lagen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig