info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Vi fick inte göra en skyddsrond på Fortum"

När regionala skyddsombud från Elektrikerförundet skulle besöka Fortums arbetsplats i Stockholm, där ett 30-tal elektriker jobbar, blev det stopp. Skyddsombuden valde då att stänga arbetsplatsen.

De upprörda skyddsombuden säger till tidningen Elektrikern, att Fortums ansvarige stoppade dem, med motiveringen att de måste boka tid. Detta ledde till att skyddsombuden fattade beslut om att stänga arbetsplatsen, med omedelbar verkan.
Det var i närheten av olycksplatsen i Värtahamnen i Stockholm, där två byggnadsarbetare avled under förra veckan, som skyddsombuden skulle göra en skyddsrond, skriver tidningen Elektrikern.
– Vi skulle in där det jobbar elektriker på företaget Mforce. Först blev vi stoppade av polisen som sa att ingen fick komma in på olycksplatsen, berättar Nils Thorsell, regionalt skyddsombud för Elektrikern.

En annan del av bygget

Thorsell skulle inte in på olycksplatsen, utan besöka en annan del av bygget, där verksamheten var i full gång.
–Vi skulle göra skyddsrond i gångarna under jord. Vi ville definitivt inte in på olycksplatsen, säger Thorsell, till tidningen.
Så småningom konstaterades att polisen inte kunde stoppa besöket. Men då tog Fortums ansvarige beslutet att vägra skyddsombuden tillträde till arbetsplatsen.
– Vi har rätt som regionala skyddsombud att besöka arbetsplatsen. Företaget Mforce ville att vi skulle komma in, men Fortums ansvarige Bas U stoppade oss, säger Thorsell.

Ombedelbart stopp

Resultatet blev att skyddsombuden stoppade verksamheten på arbetsplatsen med omedelbar verkan fram till dess att skyddsrond kunde genomföras.
En skyddsrond ska enligt tidningen Elektrikern genomföras idag.

”Följer säkerhetsföreskrifterna”

Företaget hänvisade till säkerhetsföreskrifterna.
– Vi har absolut inget emot besök av fackförbund. Men i regelverket för att släppa in personer måste vi ha möjlighet att gå igenom säkerhetsföreskrifter och ha en ledsagare ut på arbetsplatsen. Tyvärr hade vi inte den möjligheten att tillmötesgå önskan om skyddsrond. Alla personer var upptagna. Hade vi släppt in dem hade vi brutit mot säkerhetsföreskrifterna. Vi kan inte tumma på dem, säger Fredrik Rosengren säkerhetsansvarig på Fortum värme, till Elektrikern.

Mer resurser

Under onsdagskvällen tog Fortum beslut att i fortsättningen ha tillräckliga resurser på arbetsplatsen så att man kan ta emot oannonserade besök.
– Hade vi släppt in dem hade vi brutit hade vi brutit mot säkerhetsföreskrifterna. Vi kan inte tumma på dem, säger Fredrik Rosengren, säkerhetsansvarig på Fortum värme, till tidningen Elektrikern.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Vi fick inte göra en skyddsrond på Fortum"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig