info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ventilationsmontör allvarligt skadad efter fall på bygge i Luleå – ”Stress största orsaken till fallet”

En 34-årig ventilationsmontör föll 12 meter vid en fallolycka i Luleå förra veckan. Mannen är allvarligt skadad och ska genomgå flera operationer.

Olyckan inträffade på Kustadsbygget, ett bostadsbygge i Södra hamn i Luleå, i tisdags i förra veckan. Ventilationsmontören befann sig högst upp på femte våningen på ett valvbord med räcken som byggnadsarbetarna går på. Av någon orsak föll han tolv meter i en glipa mellan två valvbord och landade på marken. Mannen fick allvarliga skador och fördes till sjukhus.

LÄS MER:
Skadades allvarligt vid fall på 15 meter i Luleå

Olyckorna har skett på samma arbetsplats

Polisen och Arbetsmiljöverket utreder nu olyckan. I slutet av november inträffade en annan olycka på arbetsplatsen, då en byggnadsarbetare föll tolv meter. Han klarade mirakulöst fallet när han föll i en snödriva.
– Vi utreder olyckorna för och en för sig och olyckorna har inte hänt på exakt samma sätt. Men olyckorna har skett på samma arbetsplats, så vi hanterar olyckorna ganska parallellt, säger åklagare Märta Warg, kammaråklagare på Rema, riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.
Magnus Sandestål, ombudsman på Byggnads i Norrbotten, besökte arbetsplatsen dagen efter olyckan och pratade då med byggnadsarbetarna.
– De var chockade, besvikna och oroliga efter olyckan. De säger att den största orsaken är stress i byggtiderna och att det också är stress från arbetsledningen, säger han.

LÄS MER:
Man föll 16 meter på bygget

”Bara tur att de överlevde”

Magnus Sandestål har varit i kontakt med anhöriga och uppger att ventilationsmontören har skadats i ryggen och fått omfattande frakturer på fötter och underben. Han har opererats och ska genomgå flera operationer, men kommer att överleva.
– Det är bara tur att de här två personerna överlevde de här olyckorna. Normalt så överlever man inte från den höjden, säger han.
Ventilationsmontören är anställd av installationsföretaget Umia Nord AB och företaget är underentreprenör till Nåiden bygg. Även vid den tidigare olyckan i slutet av november var Nåiden bygg arbetsgivare.

”Vi har inte uppmuntrat till stress”

Per Ola Patomella, som är arbetschef på Nåiden bygg, kommenterar olyckan så här:
– Det här får inte inträffa, men jag vill inte spekulera på hur det kunde gå till, eftersom polisutredningen pågår.

Byggnadsarbetare på arbetsplatsen har känt sig stressade av korta byggtider och stress från arbetsledningen. Kommentar?

– Det här bygget är inte mer stressigt än andra byggen. Vi har inte uppmuntrat till någon stress. Vi har vidtagit åtgärder och
fortsätter göra arbetsplatsen säkrare, säger Per Ola Patomella.
I morgon ska Nåiden bygg ha ett möte om olyckan med Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

LÄS MER:
Efter 16-meters fallet – hård kritik mot bygget
Byggföretaget ”Vi har åtgärdat bristerna”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ventilationsmontör allvarligt skadad efter fall på bygge i Luleå – ”Stress största orsaken till fallet”