info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vem får kalla sig målare? Yrkets status säkrad – igen

Byggnads och Måleriföretagen har slutligen slagit fast om vem som har rätt att kalla sig målare. Den särskilda överenskommelsen som skrevs i samband med strejken 2023 har nu förts in i avtalet.

Den särskilda skrivningen från 2023 om vem som ska få kalla sig målare har nu förts in i målarnas nya kollektivavtal. Foto: Mostphotos.

Vem får egentligen kalla sig målare? Det har varit en stridsfråga mellan facket, tidigare Målareförbundet och numera Byggnads, och arbetsgivarsidan. Det var även en av orsakerna till målarstrejken 2023 då 400 målare la ner penslarna för att försvara yrkets status.

Gesällbrev eller 4 års erfarenhet

I en temporär skrivning kom parterna då överens om att det krävs ett gesällbrev för att visa att man är målare. För den som är utlärd målare utan formell utbildning gäller det att visa upp fyra års dokumenterad erfarenhet från flera olika angivna arbetsmoment. Det gäller arbete med snickerier, tak/vägg, tapet, väv, trä och mineraliska ytor samt utvändig fönstermålning. Målare som inte kan visa att de har gjort samtliga moment ska räknas som ”målare utan verifierad utbildning”.

Den tillfälliga överenskommelsen hade slutdatumet 30 april i år.

Värnat yrkets status

Nu har handslaget utvärderats och parterna har enats om att föra in exakt samma skrivning i målarnas nya kollektivavtal som blev klart under fredagen 9 maj.

– Vi har hittat en permanent lösning för stridsfrågan från förra avtalsrörelsen och på så sätt värnat yrkets status, säger Byggnads avtalssekreterare Emil Persson.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vem får kalla sig målare? Yrkets status säkrad – igen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig