info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Veidekke chockat av fusket man hittat: "Vi sitter med foten i en rävsax"

Ett systematiskt fusk bland utländska underentreprenörer, som gynnas av pengahungriga beställare och dålig myndighetskontroll.
Veidekkes Lennart Weiss ser en byggbransch med jättelika problem.

"Vi sitter med foten i en rävsax", säger Lennart Weiss. Foto: Veidekke/Mostphotos

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, berättar att hans företag tillsammans med Byggnads sedan snart 10 år granskat sina underentreprenörer. Man har också under den senaste tiden gjort ett antal fördjupade kontroller av entreprenörerna. Bilden, som blivit tydlig under hösten, är enligt honom skrämmande.

– Vi har genomfört ett antal stickprovsanalyser, men kan också luta oss mot de analyser som Fair Play Bygg och Stoppa fusket (organisationer som utreder kriminalitet inom bygg) har gjort av utländska bolag och svenska frontbolag. Man kan se att fusket är enormt omfattande. Det är fusk med löner, skatter och sociala avgifter, fullständigt rakt igenom, säger Lennart Weiss och fortsätter:

– Den här nulägesbilden har chockat oss, att det är så stort. Vi har gjort konsekvensanalyser som visar att det har stor påverkan på affärsmässigheten. Vi måste alltså i flera steg vidta åtgärder. Det här är inget vi kan lösa över en natt för då kommer vi att affärsmässigt inte att ha en chans.

Lennart Weiss berättar att större företag ofta har få andra alternativ än att ta in tveksamma entreprenörer. Annars riskerar de att slås ut från marknaden.

– Alla större svenska entreprenörer har gjort sig kolossalt beroende av utländska underentreprenörer. Det är den bistra sanningen. Vi sitter med foten i en rävsax, i ett beroendeproblem som gäller hela branschen.

Så vad kan man göra?

– Vi måste ta oss ur det här genom att samarbeta, genom att ta ett helt annat ansvar på branschnivå. Vi behöver också mycket bättre kontrollverktyg. Inget av de kontrollsystem som vi har idag, ID06 eller de system som företagen har, ger de effektiva fångstverktyg som krävs.

Enligt Lennart Weiss är ett annat problem att många beställare inte bryr sig nämnvärt om fusket så länge priset är lågt.

– Om man i en upphandling kan visa att man har en högre andel av yrkesarbetare anställda i Sverige får man inte några sociala poäng. Det handlar bara om lägsta pris, säger han.

Kan det hända att underentreprenörer som ni stänger av dyker upp hos andra huvudentreprenörer?

– Ja, och det är otroligt frustrerande och något jag tagit upp med Byggföretagen. Jag menar att Byggföretagens stadgar är väldigt bra men man har inga vassa verktyg att kasta ut sådana här företag.

Att kunna dela information är en nyckel för att komma åt de kriminella bolagen, enligt Lennart Weiss.

– Myndighetsgranskningen är katastrofal i dag. Företagen skyddas i princip av sekretesslagar, myndigheterna kan inte byta information med varandra. Vi i Sverige är långt efter den typ av kontroller som finns i Finland och Norge.

– Jag tror att vi måste få en diskussion med Konkurrensverket om att vi företag kan dela information med varandra utan att vi beskylls för att hålla på med kartellverksamhet. Vi skulle gärna dela information med branschkollegor om de utredningar vi har gjort, för då skulle det bli lättare att städa upp.

Hur kommer ni att jobba mot det här problemet på Veidekke?

– Vår målbild är att vi inom överskådlig tid ska ha full kontroll på våra underleverantörsrelationer och säkerställa att vi bara arbetar med seriösa företag. Men den strategin måste vi sjösätta i steg och det kommer vi att göra i samarbete med våra fackliga organisationer. I praktiken kan vi inte rensa allt över en natt, det går inte. Men det pågår en rejäl intern process just nu.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Veidekke chockat av fusket man hittat: "Vi sitter med foten i en rävsax"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig