info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vd:n för ID06: "Har undanröjt problem genom åren"

Peter Löfgren, vd för ID06, hur kommenterar du de åtta brister som gör att ID06 gått att runda?

Peter Löfgren, vd för ID06, tror på det nya systemet, med bättre identifikation, bättre företagskontroll och säkrare teknik. Foto: Anders Warne/ID06

– Jag känner igen de här punkterna och håller med om allihop. Men det finns saker som mer handlar om ordningen på arbetsplatsen än om ID06-systemet. Att man lånar ut sitt kort liknar att man går igenom ett hål i staketet. Vi sköter ju inte inpasseringskontrollen.

Åtta brister i nuvarande ID06
  • Det går att ID-kapa personer med svenska personnummer och med deras uppgifter ta in svartjobbare på byggen.
  • Man kan få ut flera kort för en och samma arbetare.
  • Arbetare kan låna ut ID06-kort till sina kollegor.
  • Företag som inte betalar skatt kan få ut ID06-kort.
  • Kontrollerna av dem som beställer och får ut korten är dåliga.
  • Korten kan enkelt hackas eftersom chippen inte är tillräckligt säkra.
  • Huvudentreprenören kan beställa ID06-kort till sina underentreprenörer, vilket är förbjudet.
  • Besökskort har använts för att ta in svartarbetare.

– EM-chippet (som finns i de gamla korten) är en hackad teknik, därför har vi tagit bort den i den nya standarden.

– Vi har inte haft verktygen att säkerställa identiteter förrän nu. I kombination med att fuskets karaktär har ändrats så har det skett andra världsförändringar där människor rör sig på ett helt annat sätt. Identiteten som handelsvara har blivit aktuell.

Har projektet varit ett misslyckande hittills?

– Ett misslyckande tycker jag inte att det har varit. När man satte upp det här systemet såg problemområdet annorlunda ut. Bedrägerierna och lagbrotten är mer omfattande och organiserade i dag.

Hur mycket har ID06 kostat hittills?

– Någonstans runt 70 miljoner kronor för att utveckla systemet från allra första början och att sedan hålla det.

Läs också Så rundade de ID06 – 8 allvarliga brister

Vad har systemet gjort för nytta?

– Det har ökat medvetandegraden rejält. Jag tror inte att vi hade haft den debatt om identiteter i byggbranschen som vi har i dag utan ID06. Även om det har fuskats med det så har det undanröjt problem genom åren. Det är jag säker på.

– Vi har till exempel alltid haft spårbara loggar. Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket har på så sätt kunnat använda ID06 uppgifter i sina utredningar.

Hur kommenterar du polisens kritik om att kortet inte uppfyller kraven för en giltig ID-handling?

– ID06-kortet har aldrig varit eller kommer att vara en legal legitimationshandling. I kraven för ID06-systemet är det uttalat att en godkänd legitimationshandling alltid ska kunna visas upp tillsammans med kortet.

Läs också Svartjobbare använde Anders ID: "Chockad"

Hur har myndigheternas sekretess påverkat er?

– Vi har alltid haft myndigheterna med oss, men de har inte kunnat ge oss de uppgifter vi behöver. Det beror mycket på sekretessregler. Det måste fattas politiska beslut i de här frågorna.

Vad gör det nya systemet starkare än den tidigare standarden?

– Vi har en annan identifikationsmodell där vi bekräftar en identitet på ett helt annat sätt. Vi bekräftar även företagets firmatecknare på ett annat sätt. Vi etablerar ett starkare arbetsgivarsamband.

– Vi har också mer realtidsnära kontroller av företagen. Men vår granskning kan inte bli bättre än vår tillgång på realtidsnära uppgifter. Får vi uppgifter från svenska myndigheter som är max 30 dagar, så kan granskningen vara max 30 dagar. Får vi uppgifter på 90 dagar för ett utländskt företag kan vi inte bli bättre än 90 dagar.

– Vi har en annan kortteknik i de nya korten och vill också införa en gemensam europeisk standard. Vi vill även att arbetsplatserna ska implementera tekniken så att när du går in på ett bygge ska du inte bara dra ditt kort, utan även knappa in din unika kod.

Kan man gå ännu längre?

– Jag vill gärna se att man har en klok och öppen dialog om biometri. Det är ytterligare ett skydd som vi kan göra. Om man till exempel går in på bygget genom att läsa in sina ögon eller sina fingeravtryck, då minskar risken avsevärt att någon kommer in med ett kort som är någon annans. På så sätt kan man värna de svagas och utsattas identitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vd:n för ID06: "Har undanröjt problem genom åren"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig