info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vd fick sparken från kommunalt bolag – företräds av Byggnads

Pierre Esbjörnsson, som tidigare har varit kassör för Byggnads Skåne, har fått sparken som vd för det kommunala bostadsbolaget Skurupshem. Han anklagas bland annat för felaktiga pensionsutbetalningar. Nu får han hjälp av Byggnads.

Pierre Esbjörnsson, tidigare kassör för Byggnads-Skåne, får hjälp av Byggnads trots att han de senaste åren jobbat som vd för ett kommunalt bostadsbolag. Foto: Mostphotos

Pierre Esbjörnsson blev entledigad från vd-jobbet för Skurupshem i slutet på december förra året. Ett par veckor senare fick han sparken. Han fick gå på dagen och fick lönen indragen från dag ett. Han anklagas bland annat för att plockat ut för stora summor till en tjänstepension. Enligt ett dokument från styrelsen i Skurupshem, som skickats till bland annat kommunledningen, uppmanades Pierre Esbjörnsson att lämna nycklar och arbetsdatorn på jobbet samma dag som han blev entledigad. Sedan ska Pierre Esbjörnsson, enligt rapporten, på eget bevåg hämtat tillbaka datorn från kontoret. När den senare begärdes in och så småningom lämnades tillbaka hade innehåll raderats. ”Med hjälp av ett teknikföretag visade sig att filerna inte gick att återskapa. Endast tomma mappar fanns kvar.”

I dokumentet kommer styrelsen med en rad anklagelser mot Pierre Esbjörnsson. De handlar om att han under de senaste fem åren plockat ut över en miljon kronor till en individuell tjänstepension. Detta trots att han enligt anställningsavtalet endast haft rätt till 231 700 kronor. Det framkommer även att Pierre Esbjörnsson använt en leasingbil för privat bruk under 2020 trots att det inte funnits något avtal om detta mellan Esbjörnsson och Skurupshem.

Vidare menar styrelsen i Skurupshem att representation har skett på felaktigt sätt vid flera tillfällen och att advokatkostnaderna för bolaget är orimligt höga.

Byggnadsarbetaren har sökt Pierre Esbjörnsson för en kommentar men inte fått någon återkoppling.

I samband med entledigandet överlämnade Pierre Esbjörnsson flera avtal mellan honom och den tidigare ordföranden i styrelsen, som för övrigt plötsligt sa upp sig och lämnade styrelsen i december förra året. De här avtalen har enligt dokumentet inte varit kända för övriga styrelsen och de har inte registrerats i Skurupshems eller i Skurups kommuns diariesystem.

Pierre Esbjörnsson är fortfarande medlem i Byggnads sedan tiden som kassör för Byggnads Skåne och sökte därför hjälp där för att häva uppsägningen. I en förhandlingsframställan från Byggnads Skåne till Skurupshem skriver man med anledning om vad som hänt att ”Vi anser att ni på grund av detta har brutit mot lag. Vi begär därför skadestånd till vår medlem för detta/dessa brott”.

Förhandlingar har nu hållits mellan Marcus Ericsson, ombudsman på på Byggnads region Skåne, och en advokat som företräder arbetsgivaren.

Ni menar att arbetsgivaren brutit mot lagen, vad handlar det om?

– Jag kan inte säga så mycket om det men de är oeniga om innehållet i hans vd-avtal.

Förhandlingarna avslutades förra fredagen i oenighet.

– Jag kommer skriva ett protokoll och sedan får vi se hur vi går vidare. Vi lär kontakta förbundet centralt och se om det blir aktuellt med rättshjälp, säger Marcus Eriksson.

Hur tänker du kring att Byggnads tar sig an och förhandlar åt en vd?

– Vi företräder våra medlemmar oavsett och det är inget konstigt att vi företräder felorganiserade. Jag har själv haft förhandlingar och företrätt arbetsledare och platschefer som varit kvar i Byggnads.

Vi företräder våra medlemmar oavsett och det är inget konstigt att vi företräder felorganiserade

Anneli Ohlsson-Anderbjörk är förbundsjurist på Byggnads. Hon säger att den här frågan styrs av Byggnads stadgar.

– Det man kan få hjälp med är saker som är arbetsrelaterat. Alltså saker som man råkat ut för i tjänsten som om att man inte fått rätt lön, felaktiga uppsägningar eller något annat som är kopplat till relationen arbetstagare och arbetsgivare.

Spelar det ingen roll vad man arbetar med?

– Det räcker att man är medlem och för att bli medlem ska man jobba i något av ”våra” yrken.

Men en del som blir medlemmar byter sedan jobb på vägen och arbetar med något helt annat. Vad händer då?

– Då ska vi, när medlemmen hör av sig, hänvisa dem till ett förbund där de passar in bättre. Men ofta är tvisterna så korta att det inte finns någon tid att överföra en felplacerad medlem till ett nytt förbund. Då får vi ta förhandlingen själva.

I Byggnads region Skåne får tidigare kassören och vd:n på Skurupshem Pierre Esbjörnsson just nu hjälp av Byggnads lokalt att driva sin konflikt. Vad tänker du kring det?

– Det står i stadgarna att regionerna ska begära en lokal förhandling om det finns något som vi anser vara fel eller behöver utredas vidare. Och stadgarna är ganska hårda mot regionerna. De ska begära lokal förhandling. Men lokala förhandlingar är en sak. Sedan får han söka rättshjälp som vilken annan medlem som helst och då är det regionstyrelsen och ytterst arbetsutskottet centralt som fattar beslut om rättshjälp ska beviljas. Men där är vi inte ännu utan det är fortfarande en lokal förhandling.

Är det verkligen rimligt att Byggnads ska lägga tid på att förhandla åt en vd?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag kan inte riktigt svara på det. Normalt är det ju så att man bara ska vara medlem i Byggnads när man jobbar i något av de yrken som vi har kollektivavtal för. Det är grunden. Om någon medlem kvarstår och börjar jobba med något annat. Ska vi då kasta ut dem? Det vågar jag inte säga. Hur borde vi gjort här, skulle vi kastat ut honom som medlem för länge sedan?

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vd fick sparken från kommunalt bolag – företräds av Byggnads

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig