info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Värre för papperslösa i bygg: "Bor i garage och blir slagna"

Många papperslösa blir grovt utnyttjade och situationen har förvärrats. "Det finns de som bor i garage och blir slagna av arbetsgivaren”, säger Bengt Sandberg, från Fackligt center för papperslösa.

I tio år har Fackligt center för papperslösa kämpat för att hjälpa papperslösa, nyanlända och EU-migranter som råkat illa ut. Men situationen har förvärrats för de som redan är utsatta, enligt Bengt Sandberg, ordförande för centret.

Vilka är de största yrkesgrupperna som kommer till er?

– Det är bygg, städ- och hotel- och restaurang. Bygg ligger högst av alla i antalet ärenden och de har ökat de senaste åren. Samtidigt är det bara en liten del av alla som drabbas som vi möter. De papperslösa blir allt räddare för att söka hjälp.

Hur lever de papperslösa byggnadsarbetarna?

– Många får en usel lön. Kanske hälften av vad de ska ha eller mindre. Det finns företag som  jobbar med ren människohandel och vi känner till fall där arbetare bott i arbetsgivarens garage och blivit slagna. Annars kan de tränga in sig flera stycken i en trång bostad. I vissa fall bor de på byggena på madrasser på golvet. Vissa får betala hemskt mycket för att komma hit och sedan tvingas bo i urusla bostäder.

Hur är det med arbetsmiljön?

– Den är ofta dålig och de vågar inte kräva bättre. I ett fall skadade sig en arbetare i byggbranschen i en fallolycka, då han föll från en stege. Han fick frukt, en skål ris och så fick han sparken.

Hur ser du på att det kan ske?

– Det är hemskt. De blir inte bara lurade på pengar utan behandlas jävligt illa som människor och det tycker jag är minst lika illa. Den cyniska människohandeln, sättet att behandla människor på, tycker jag är fruktansvärt.

Du säger att det blivit sämre för papperslösa. Hur menar du?

– Det mest avgörande är det politiska klimatet som förändrats i Sverige. När vi startade handlade debatten om på vilket sätt vi skulle hjälpa de papperslösa. Det var en öppenhet och tolerans mot människor som faktiskt flyr. Klimatet har hårdnat betydligt mot invandrare och flyktingar. Man har väsentligt försämrat villkoren för dem.

Hur påverkar det situationen för de papperslösa byggnadsarbetarna?

– Det gör att man är mer rädd nu än för tio år sedan. Rädd för att polisen ska ta en och det sker olika tillslag på arbetsplatserna. Myndigheterna slår inte mot arbetsgivare som utnyttjar, utan de är ute efter de papperslösa som utnyttjas. Vissa vågar inte ens söka vård för skador.

LO, en av era grundare och ni har olika syn. Vilken är skillnaden?

– De tycker att det är okej att polisen är ute på arbetsplatserna och gör de här tillslagen. Vi anser att ordning och reda på arbetsplatsen är en facklig fråga, inte polisiär. Facket abdikerar när de tycker det är okej att polisen agerar. Papperslösa och andra som kommer hit, har samma rättigheter på arbetet som andra.

Vad kan ni göra för att hjälpa dem?

– Centret har vår jourmottagning och när vi får ett ärende registreras det hos oss. Sedan går ärendet vidare till den fackliga organisation som ska driva tvisten. Rör det en byggnadsarbetare går ärendet till Byggnads. Vi är inte ett fack i facket utan vi är fackföreningsrörelsens gemensamma forum.

Hur många har ni hjälpt?

– Det ligger runt 160 ärenden totalt, varav kanske 25 procent är i byggbranschen. Ärendena minskar men det beror inte på mindre behov. Vi når också ut till papperslösa och EU-migranter genom informationsmöten och där ser vi att behovet av hjälp egentligen är större än någonsin. Det kan vara så att det kommer tre från ett stort bygge där många fler utnyttjas.

På vilka arbetsplatser behandlas de papperslösa och EU-migranterna illa?

– Det gäller både små och stora arbetsplatser. Det finns en spännvid från grovt kriminella företag som skiter i alla villkor till etablerade stora arbetsplatser med rikstäckande företag som entreprenörer. Där finns ofta utsatta arbetare hos underentreprenörerna. Huvudentreprenörerna har ett stort ansvar.

Vad får det för konsekvenser för de papperslösa att situationen förvärrats?

– Ju mer utstötta de blir desto lättare hamnar de i händerna på skrupellösa eller kriminella arbetsgivare, som satt i system att lura folk.

Fakta: Fackligt centrum för papperslösa
  • Fackligt Center För Papperslösa är en ideell förening som startades av LO och TCO tillsammans med fackföreningar inom LO, TCO och Saco för att hjälpa och stötta arbetstagare utan papper på svenska arbetsmarknaden.
  • Byggnads och Byggnads Stockholm-Gotland, ingår liksom bland annat Elektrikerna och Målarna.
    Centret ger stöd och information åt papperslösa, EU-migranter och nyanlända.
  • Idag finns kontor i Stockholm men nya ska byggas i Göteborg och Malmö. Verksamheten omfattar hela landet.
  • Beräknat antal papperslösa: 3,4 miljoner i Europa, cirka 50 000  i Sverige, 10 000 i Stockholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Värre för papperslösa i bygg: "Bor i garage och blir slagna"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig