info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Varför ska hantverkarbilar ha lägre säkerhet?"

Framtidsspaning på ”superhjältedräkten”, osäkra arbetsbilar och vårens återkommande snackis – valet av glass. Panelen levererar som vanligt djuplodande analyser.

Kan man spara på kroppen är det ju bra.

Albert Waldefors, 24 år, håltagare, Göteborg

Svenska forskare håller på att ta fram ett exoskelett för hantverkare. Framtidens standard inom bygg eller bara konstigt?

”Jag tror att det är framtiden. Exoskelett kan bli ett komplement för branschen. Det är många tunga lyft på jobbet och kan man spara på kroppen och förebygga förslitningsskador så är ju det bra!”

Hantverksbilar har visat sig vara mindre säkra än vanliga personbilar. Känner du dig trygg i din arbetsbil?

”Jo, det gör jag. Jag har valt Mercedes, det känns som att de är robusta och att man har prioriterat säkerheten. Andra märken känner jag kanske inte lika mycket säkerhet kring och det är därför jag har valt Merca.”

Glassäsongen är tillbaka! Vilken är din favoritglass?

”Det finns ju bara en – mjukglass i våffla! Krämig, bra konsistens, känns traditionell. Simpel och enkel, inga konstigheter. En svensk klassiker som förgyller en varm sommardag.”


Vad säger att inte verktygen kan komma farande genom skiljeväggen?

Marion Kässi, 44 år, anläggare, Järna

Svenska forskare håller på att ta fram ett exoskelett för hantverkare. Framtidens standard inom bygg eller bara konstigt?

”Jag tror exoskelettet är framtiden, med tanke på att försäkringsbolagen kan börja ställa krav på det för att förebygga förslitningsskador. Vet inte om det finns för min yrkeskategori, men det är klart att man skulle testa om det vore bättre för ergonomin!”

Hantverksbilar har visat sig vara mindre säkra än vanliga personbilar. Känner du dig trygg i din arbetsbil?

”Jag åker i min egen personbil. Men jag vet inte, nu när du säger det, vad säger att inte verktygen kan komma farande genom skiljeväggen. Och så är de inte anpassade för långa människor, man kan ju inte ställa in stolen som man vill.”

Glassäsongen är tillbaka! Vilken är din favoritglass?

”Måste man välja en? Lakrits är den absoluta favoriten. Annars är det dajmstruten. Tip Top? Eller nä, det blir too much …”


Min bil är tungt lastad, då får man ju köra därefter.

Conny Kolsjö, 50 år, maskinentreprenör, Hölö

Svenska forskare håller på att ta fram ett exoskelett för hantverkare. Framtidens standard inom bygg eller bara konstigt?

”Det är nog framtiden tror jag. Det blir nog som vilket verktyg som helst, lika naturligt som skyddskläder. Jag skulle behöva ett just nu, när jag baxar tunga grejer. Vore fint med gasdämpare i knäna som stödjer när man böjer sig ner. Och skulle man ha ett med servomotorer i så skulle det ju bli lättare att lyfta och utföra tunga arbetsuppgifter.”

Hantverksbilar har visat sig vara mindre säkra än vanliga personbilar. Känner du dig trygg i din arbetsbil?

”Varför ska de ha lägre säkerhet? Men ja, jag känner mig trygg. Min bil är ju tungt lastad, med svetsar och allt möjligt. Då får man ju köra därefter. Men jag har ju hållit på med motocross och rally hela livet. Har man kört hoj i 300 knutar så är det svårt att se faran i så beskedliga hastigheter som står på skyltarna.”

Glassäsongen är tillbaka! Vilken är din favoritglass?

”Den är ju svinlätt – Farbror Arnes Gräddkola.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Varför ska hantverkarbilar ha lägre säkerhet?"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig