info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Var femte får besvär av jobbet

Under det senaste året har var femte sysselsatt person i landet fått besvär – fysiska eller psykiska – på grund av arbetet.

Att var femte yrkesverksamma i landet drabbas innebär att 870 000 personer haft problem senaste året, 23 procent av kvinnorna och 17 procent av männen. När det gäller typen av besvär finns det en tydlig skiljelinje mellan arbetare och tjänstemän. För arbetarnas del yttrar sig problemen genom att de får ont någonstans i kroppen, för tjänstemännens del handlar det i högre grad om besvär på grund av stress och psykisk påfrestning. För nästan en tredjedel av alla som känt av besvär så har problemen lett till frånvaro på jobbet.

Byggyrken i toppen

Yrken i byggbranschen ligger relativt högt upp på besvärslistan. Ofta handlar det om problem som uppstår efter påfrestande arbetsställningar. Till exempel så uppger 23 procent av murarna och 20 procent av betongarbetarna just svåra arbetsställningar som orsak till att de drabbas av fysiska problem. Murarna och betongarbetarna ligger även i toppen när det gäller yrken som har högsta andel besvär med frånvaro. Rapporten är gjord av SCB på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Totalt intervjuades knappt 19 000 yrkesverksamma personer i landet

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Var femte får besvär av jobbet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig