info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Valresultat oroar Jobbare mot rasism

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i senaste valet. – Det är chockerande. Jag trodde inte att de skulle nå upp i dessa tal på långa vägar, säger Tord Persson, ordförande för Byggnads i Lund och socialdemokrat. Han är en av personerna i projektet "Jobbare mot rasism".

I riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna nära tre procent. Partiets starkaste fästen finns i Skåne. I landstinget region Skåne fick partiet 10 mandat och i Landskrona, till exempel, fick partiet 22,3 procent av rösterna i kommunalvalet. Tord Persson är förvånad över att siffrorna blev så höga även om han trodde att partiet skulle öka.
– Att Sverigedemokraterna har gått framåt på det här sättet är förstås ett kapitalt misslyckande, men ingen vet hur det hade varit om vi inte hade gjort något, säger han.

Sedan ett par år bedrivs projektet ”Jobbare mot rasism”. Syftet är att på olika sätt motverka främlingsfientlighet. Verksamheten inriktas särskilt på att sprida information i Skåne, eftersom det där finns flera missnöjespartier med olika grad av rasistiska och främlingsfientliga inslag.
Jobbare mot rasism bygger på ett samarbete mellan Byggnads, Seko, Livs och socialdemokraterna; Landskrona arbetarekommun.
Det startade efter att personer i Byggnads och Seko märkt att det fanns tendenser till främlingsfientlighet ute på arbetsplatser. De ville ge en motbild. Verksamheten är begränsad till Skåne, men det material som tagits fram har använts på andra håll i landet. En person är anställd för att sköta verksamheten, bland annat ta fram mötes-, och informationsmaterial.

Tord Persson tycker nu att man måste analysera var Sverigedemokraterna gått framåt och varför, för att veta hur man ska gå vidare. Enligt den information han har, har det gällt villaområden, men också områden där det finns många invandrare.
– Kanske måste vi ta diskussionen på ett annat sätt i fortsättningen, säger han.
Sverigedemokraterna bildades 1988 och är ett uttalat nationalistiskt parti, som starkt vill begränsa invandringen

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Valresultat oroar Jobbare mot rasism

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig