info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Väggform föll över hantverkare

På en och samma dag inträffade två arbetsplatsolyckor i Örebro där fallande väggformar var inblandade. Väggformarna hade inte säkrats med kedjor. En byggnadsarbetare skadades.

-Formarna ska förankras med säkerhetskedjor men det hade inte gjorts, säger Ulf Boström, arbetsmiljöinspektör i Örebro, som vill varna för riskerna.
-Det hade kunnat gå väldigt illa, konstaterar han.
I den ena olyckan fick en byggnadsarbetare en cirka ett ton tung väggform delvis över sig. Men han stod intill en betongvägg, så elementets fall dämpades. Arbetskamrater hjälpte honom att komma loss och han fördes med ambulans till sjukhus, men hade klarat sig med lättare skråmor. Olyckorna inträffade i torsdags i förra veckan. Den direkta orsaken till att väggelementet föll var att den inte förankrats med säkerhetskedjor och att det blåste. Olyckan hände på en arbetsplats där Asplunds Bygg arbetade. Enligt företaget ska elementen alltid förankras.

Måste förankras

Det andra tillbudet hände på en NCC arbetsplats. Också där föll ett väggformselement av samma orsak.
-Ingen skadades. Men det fanns människor i närheten, säger Ulf Boström.
Han vill nu uppmärksamma problemet med att väggformar inte förankras.
-Det är fråga om stora risker, eftersom det är så stora vikter. När ett väggformselement står, ska det inte kunna ramla. Väggformselement ska alltid vara förankrade, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Väggform föll över hantverkare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig