Vad säger du om din dotter vill jobba inom bygg?
Sol Vargadottra, ställningsmontör
‒ Det är bara positivt. Min dotter har faktiskt redan gått halva bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet men valde av lite olika anledningar att hoppa av.
‒ Jag har varit i det här yrket i hela hennes liv, det är så naturligt för henne. Men när hon skulle göra första dagen på praktiken och hade köpt rosa arbetsbyxor pratade vi om det. Jag sa att ”det är tillräckligt att du är tjej, du behöver inte spä på fördomarna. Men den dag du har jobbat ett tag och gubbarna vet att du fixar det, då kan du ha arbetsbyxor i vilken färg du vill”.
Emmelie Renlund, ombudsman Byggnads Stockholm-Gotland
‒ Jag skulle säga: ”Vad kul, det är klart att du ska bli om det är det du vill!” För oavsett vilket kön man har så kan man jobba med vad som helst och ingen ska få krossa ens drömmar.
‒ Jag hoppas ju att när jag väl får barn och de kommer välja vad de ska jobba med så ska det inte att behövas några andra råd än så.
Johan Lindholm, ordförande Byggnads
‒ Absolut! Branschen har fostrat mig och den behöver dig och din dröm.
Carina Johansson, träarbetare och ledamot i Nätas styrgrupp
‒ ”Självklart”, skulle jag säga! Och jag skulle ge henne rådet att vara sig själv. Det blir ofta så att tjejer ska härma killarna, vara lika coola och använda samma könsord, men jag tycker att man ska vara sig själv. Och prata med andra kvinnor i branschen. I fyra‒fem år tyckte jag att jag hade världens roligaste yrke, men sedan saknade jag att ha någon att prata kvinnofrågor med.
Mats Westerberg, träarbetare
‒ Jag har två döttrar och skulle stötta dem till fullo. Det behövs fler kvinnor inom bygg. Jag har själv haft kvinnliga lärlingar och skulle ge mina döttrar samma råd som jag gett dem: att vara sig själva, inte vara som de tror att männen vill att de ska vara.
Internationella kvinnodagen
Instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalens kvinnokonferens som arrangerades i Köpenhamn. Målet var en gränsöverskridande kampdag till stöd för kvinnlig rösträtt.
I anslutning till första världskriget splittrades den europeiska arbetarrörelsen. Internationella kvinnodagen fortsatte att firas i dåvarande Sovjetunionen, där dess datum kom att fastställas till den 8 mars.
Mot slutet av 1960-talet tog feministiska rörelser i Europa och USA återigen till sig dagen. 1978 upptogs den 8 mars på FN:s lista över högtidsdagar.