info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Vad de nyinflyttade inte vet: ”Bygget såg ut som en krigszon”

Nytt och fräscht åt förväntansfulla studenter. Bakom kulisserna: Fuktskador, mängder av cancerfarligt damm och problem med urin och bajs.
– Jag har jobbat i branschen i många år men har aldrig varit med om något värre, säger en byggnadsarbetare.

Cancerfarligt damm på bygge i Norrköping
Studenter kan nu flytta in på Repslagaregatan i Norrköping. Under byggnationen har många arbetare upplevt situationen som fruktansvärd. Foto: Mostphotos / Privat

Redan innan bygget av studentlägenheterna på Repslagaregatan i Norrköping drog igång började problemen för byggherren Studentbostäder i Norden, SBS, och huvudentreprenören Ride Group. Fastigheten skulle byggas med prefabricerade bostadsmoduler från Kina, men majoriteten av dessa blev fuktskadade under transporten till Sverige.

Istället för att bygga tvingades man börja med att riva och demontera. Arbetsmiljön blev snabbt väldigt dålig, enligt arbetare på plats som Byggnadsarbetaren pratat med.

– Det pågick rivning under tiden som vi skulle bygga nytt och göra installationer. Det var totalt kaos, säger en person som vill vara anonym.

– De rev i stort sett allt, det var bara stålskeletten på modulerna kvar, men de hade aldrig några dammfällor. Det såg ut som en krigszon. Det är det värsta jag har varit med om någonsin, säger en annan.

Ett jättekonstigt bygge

Niklas Landstedt och Kjell Strömlind, ombudsmän och regionala skyddsombud på Byggnads öst, fick larm från medlemmar och besökte arbetsplatsen våren 2023. De upptäckte flera allvarliga brister.

– Vi hittade en massa oegentligheter med underentreprenörer, långa underentreprenörsled med bristande arbetsmiljö och skyddsutrustning. Vi stoppade jobbet och krävde att de i stället skulle ta in en annan rivningsentreprenör, säger Niklas Landstedt.

”Det såg ut som en krigszon”, säger byggarbetare som arbetade i projektet.

Arbetet med att riva ut de fuktskadade modulerna utfördes bland annat av ett avtalslöst utländskt bolag. Personerna som rev hade otillräcklig skyddsutrustning och både de och omgivningen andades in kvartsdamm, som bland annat kan orsaka lungcancer.

– Det var otroligt mycket damm. Jag sprang förbi rummen de höll till i. Masker hade inte hjälpt för den här mängden, säger en byggjobbare.

”Jättekonstigt”

De som rev hade, enligt de regionala skyddsombuden, vita engångsmasker och ingen hade gjort täthetskontroller eller visste hur man gjorde dem.

– Det var ingen ordning alls, helt enkelt. Det fanns jättemycket att slå ner på. Det var ett jättekonstigt bygge, säger Kjell Strömlind.

– Det går inte att ett bolag kommer och kör lite High Chaparall, säger Niklas Landstedt.

Förutom dammet och oredan saknades ordentliga fallskydd och ställningar.

Byggprojektet Ankarstocken i Norrköping "såg ut som en krigszon"
Minst sagt bristfälliga byggställningar, som även blockerade utrymningsvägar. Foto: Privat

Och problemen var inte slut där. Folk ska också ha använt toaletterna, trots att de inte var inkopplade.

– Det kom ner urin och avföring i rören och schakten när vi jobbade där. Vi har fått behandla väldigt mycket urin. Det har luktat satan.

LÄS ÄVEN: Kolla in Peabs flaggfiasko i Norrköping

De bajamajor som fanns att tillgå var också allt annat än trevliga.

– Vi vägrade gå in på toaletterna med bajs på toasitsen. Otroligt att det kan se ut så 2023.

– Det var tur att vi jobbade så centralt i Norrköping. När jag verkligen behövde gå på toaletten sprang jag till en shoppinggalleria i närheten och använde deras kundtoaletter.

Ny information för byggherren

Jonas Hallström, tillförordnad projektchef Studentbostäder i Norden, är helt omedveten om kritiken från arbetsplatsen, samt att facket varit på plats och slagit larm om att byggarbetare blivit exponerade för kvartsdamm.

– Det är helt ny information för mig. Men jag har bara varit involverad de senaste två månaderna.

Enligt honom kan en anledning till problemen vara att det är en utmaning att bygga centralt i en stad, då det är ont om utrymmen.

– Jag kan inte säga att det har skett klanderfritt, men jag har inte hört något om att det varit skitigt, stökigt eller varit panik på något sätt.

”Vi har agerat”

Robin Rask är projektledare på Ride Entreprenad, bolaget som varit huvudentreprenör i projektet. Han är, till skillnad mot Jonas Hallström, medveten om att det varit problem. Men menar att man tog tag i den i bristande arbetsmiljön vid rivningen. Han svarar via mejl.

”Vi har agerat genom att byta ut entreprenör samt även ändrat våra egna rutiner och ökat våra resurser. Dammfällor, avspärrning, mask och så vidare är självklarheter som ska efterföljas på våra arbetsplatser” skriver han i ett mejl.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Åsikterna går isär

Ride ska även ha påpekat för alla entreprenörer på plats att det inte var okej att kissa i toaletterna. Och när det blev problem med bajamajorna byttes städbolaget ut och frekvensen på städningen ökade, enligt Robin Rask.

”Generellt så är det tråkigt att få in klagomålen i efterhand då vi verkligen ansträngt oss för att ha en bra arbetsmiljö och ta hand om dagliga problem som uppdagas under projektets gång. I samråd med Byggnads så löste vi problemen till slut och fick betydligt bättre miljö för alla att arbeta i”, skriver han.

Bild från toaletten på arbetsplatsen. Foto: Privat

De byggjobbare som Byggnadsarbetaren talar med har en helt annan bild.

– Vi klagade, men arbetsledningen sa bara ”det löser vi” och ”det där ska fixas till”. Men det hände aldrig något. Det stod skit precis överallt hela tiden. Det var omöjligt att ta sig fram.

Om ni ska gradera dåliga byggarbetsplatser ni varit på. Vilken plats hamnar det här bygget på?

– Utan tvekan i topp. Det här är absolut det värsta bygget vi någonsin varit på.

Bostäderna är nu så gott som klara och studenter har under hösten flyttat in på adressen.

– Det är fantastiskt att inte behöva jobba där mer, avslutar en byggarbetare.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din mail! Prenumerera på ”Byggnadsarbetarens nyhetsbrev”.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Vad de nyinflyttade inte vet: ”Bygget såg ut som en krigszon”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig