info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utsattes för asbest tre gånger

För tredje gången har byggnadsarbetare utsatts för asbest på universitetssjukhuset i Umeå. I samtliga fall har byggnadsarbetarna själva tvingats slå larm och stoppa jobbet.

Det har hänt igen. Byggnadsarbetare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå har exponerats för asbest.
-Det är en fullständig katastrof, där ett stort antal byggnadsarbetare drabbats. Det rör sig om sammanlagt 40-50 personer och vi är säkerligen ett tiotal som utsatts för asbest i alla tre omgångarna, säger Johan Ledstedt.
Han är skyddsombud, håltagare på arbetsplatsen, men har också många års erfarenhet som asbestsanerare. Den kunskapen har gjort att han upptäckt asbest, slagit larm, samt sett till att livsfarliga jobb stoppats. Nu senast i förra veckan.
Då hade arbetet återupptagits efter ett tidigare skyddsombudsstopp. Ett stopp som gjorts för att byggnadsarbetare exponerats för asbest.
-Många av oss är oroliga och förbannade idag. Givetvis känns det skit att ha blivit utsatt för det här. Jag känner till alla sjukdomar man kan få och vi har haft 20-åriga arbetare som har stått här och bilat i asbesten, säger Johan Ledstedt.

”Grymt det händer igen”

Under måndagen besökte Arbetsmiljöverket sjukhuset och ställde krav på sanering, kontroll och förbättrade rutiner.
-Det är grymt att det ska behöva hända igen, säger arbetsmiljöinspektör Sture Hansson.
Vid mötet träffade han ansvariga hos entreprenören Skanska.
-De ska informera arbetstagarna om vad som hänt och se till att de får de läkarundersökningar som krävs. De ska redovisa rutiner, för att ingen fortsättningsvis ska drabbas av detta, säger han.

En rad yrkesgrupper

Det aktuella området är cirka 800 kvadratmeter stort och stängt sedan förra veckan. Det består av ett våningsplan som ska renoveras. Problemen började redan vid byggstarten i månadsskiftet september/oktober. Det är väl känt att det finns asbest på sjukhuset och därför togs asbestprov, men bara fyra stycken. De visade ingen asbest och bygget drog igång. Men efter att jobbet startats togs ytterligare prov på begäran av byggnadsarbetare som fattat misstankar och flera av dem visade på asbestförekomst. Asbesten finns i fix och fog till kakel.
-Vi blev vilseledda. Våra arbetare har bilat överallt där det fanns asbest. En rad olika yrkesgrupper har befunnit sig bredvid och dammet har spridits ut i lokalerna, säger Johan Ledstedt.

Stoppade jobbet

Han arbetar för Umeå Hålteknik, en underentreprenör till Skanska, som har huvudansvaret för arbetena. Han och Skanskas skyddsombud hjälptes åt att stoppa jobbet. Ett lokalt saneringsföretag fick i uppdrag att göra saneringen och när de gav klartecken gick byggnadsarbetarna in och började jobba igen. Några dagar senare ifrågasatte personal från Hålteknik asbestsaneringen. Då konstaterades att asbestdamm, samt kakel och kakelrester satt kvar.
-Jobbet var otroligt hafsigt gjort. Det var varken slipat, dammsugat eller våttorkat på ytor där det fanns asbest, trots att det ska vara kliniskt rent efter en asbestsanering, säger Johan Ledstedt.
I efterhand framkom att saneringsföretaget bilat i kvarblivet kakel och spridit asbestdamm, även efter att arbetsplatsen öppnats efter saneringen.
Det värsta är, tycker Johan Ledstedt, att det hela kunnat avstyras om företagen gjort vad de skulle i form av riskbedömningar och kontroller.
-Men här har det brustit på många plan. Jag förväntar mig att Arbetsmiljöverket riktar ekonomiska krav mot de ansvariga, säger han.

Exponering i källare

Det är inte första gången byggnadsarbetare utsätts för asbest vid sjukhuset. Byggnadsarbetaren skrev i nummer tio om hur byggnadsarbetare exponerades i ett av sjukhusets källarutrymmen, trots att en montör försökte slå larm i flera månader. Först efter ett skyddsombudsstopp av Bravidas skyddsombud inleddes en sanering.
Arbetsmiljöverket riktade då krav mot landstinget och Bravida, men även Skanska och dess personal var inblandade.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utsattes för asbest tre gånger

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig