info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uthyrare lägger ner efter avtalskrav

Swedpool, företaget som hyrt ut polsk arbetskraft för 95 kronor per timme, lägger ner uthyrningsverksamheten. På tisdagen ställde ägaren in en planerad förhandling med Byggnads.

Ett 30-tal av de polska arbetare som hyrts ut av företaget Swedpool har åkt hem till Polen. Ytterligare ett tiotal har skaffat jobb hos nya arbetsgivare i Sverige. Det berättar en av de före detta Swedpool-anställda som förra veckan vände sig till Byggnads för att få hjälp att få ut sina löner.
– Vi har fått ut lön för två av de sex veckor han höll inne. Resten vet vi inte hur det blir med, säger han.

Ägaren till Swedpool, Gert Hallengren, säger att han ska betala ut allt. Däremot kommer han inte att teckna något kollektivavtal med Byggnads. På tisdagen ställde han in en inplanerad förhandling.
– Jag har inte många anställda kvar. De flesta har åkt hem, förklarar han den inställda förhandlingen.
Han säger också att han inte kommer att anställa några nya, bara hyra in om det finns behov.
Vid den inställda förhandlingen hade Byggnads för avsikt att utöver kravet på avtal ta upp diskussioner om de anställdas lönekrav. 
– De har redovisat att de har lönekrav på mellan 15 000 och 20 000 kronor vardera, berättar Stefan Brännström, ombudsman på Byggettan.

Gert Hallengren är besviken över att de anställda vände sig till Byggnads. Han tycker att de löner han lovat att betala håller hög polsk nivå och eftersom de anställda bara var i Sverige på korttids-kontrakt så kunde de klara sig på polska löner också i Sverige.
Stefan Brännström vet inte om Byggnads kan hjälpa de polska arbetarna att få ut sina löner.
– Det är svårt, säger han.
– Det är ett polskt företag och deras kontrakt anger inte när lönerna ska betalas ut. Men det är upp till ledningen i Byggettan att besluta om hur vi ska gå vidare.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uthyrare lägger ner efter avtalskrav

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig