info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Utbildningsbrister vid höga höjder

En av tre medarbetare har mycket sällan fått information om riskerna att arbeta på hög höjd. Det visar en ny undersökning som fallskyddstillverkaren Cresto gjort.

Arbete på hög höjd medför ofta risker och idag är var tredje arbetsplatsolycka i Sverige en fallolycka. Enligt föreskrift är det arbetsgivarens skyldighet att informera om risker och utbilda anställda i hur fallskyddsutrustning ska användas. När fallskyddstillverkaren Cresto frågade industri- och byggsektorn om säkerhet på arbetsplatsen svarade en av tre medarbetare att de mycket sällan eller aldrig fått information om risker med att arbeta på hög höjd.
Undersökningen visar också att tre av tio får utbildning mer sällan än en gång per år hur man bör arbeta på höga höjder för att undvika olyckor.
Dessutom väljer tre av tio bort fallskydd när de arbetar under en stressad arbetssituation.

Bristande utbildning bakom olyckor

Patrik Malterling, vd på Cresto, anser att bristande utbildning och fel användning av utrustnnigen är ofta orsaker bakom olyckor och att rätt utbildade medarbetare arbetar säkrare och tryggare.
– Det är därför viktigt att kontinuerlig utbildning bör prioriteras i större utsträckning än det gör i dag. Vi satsar mycket på att genomföra skräddarsydda utbildningar och att ta fram olika typer av material för att öka användningen av fallskydd, säger Patrik Malterling, vd på Cresto.
Undersökningen genomfördes på 249 personer som var anställda inom byggföretag i Sverige. Undersökningen är en webbaserad enkät som genomfördes under december 2013 och januari 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Utbildningsbrister vid höga höjder

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig