info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Uppkopplad tröja kan ge bättre ergonomi

Byggnadsarbetare drabbas ofta av belastningsskador på grund av tunga lyft och ansträngande ställningar. Men ny teknik kan bidra till att minska skadorna i arbetslivet.

En trådlös sändare skickar information om din arbetsställning till en app. Foto: Farhad Abtahi

Arbetare inom bygg och industri utför inte sällan rörelser som kan ge skador. Med så kallade smarta kläder kan antalet belastningsskador och axel- och ryggbesvär minska på sikt.

Mikael Forsman, professor i ergonomi vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, har varit med om att ta fram ny teknik som kan mäta arbetsställningar och ge tips på förbättringar. Nu testar forskarna en t-shirt och en handske som analyserar kroppsrörelserna i arbetslivet.

Läs också Ny byggteknik – kommer vindkraftverket slå rot?

– Arbetsrelaterade skador kostar många miljarder kronor varje år. Om vi kommer fram till något som räddar en byggarbetare från att bli förtidspensionär så tjänar samhället in långt mer än våra projektkostnader, säger Mikael Forsman.

Den smarta tröjan är gjord i ett funktionsmaterial som bland annat används i vissa träningskläder. Den är försedd med tre sensorer som mäter armrörelserna och skickar vidare informationen trådlöst till en app. Datan sparas på en server och kan användas till en arbetsgivares riskbedömningar. Tröjan ger också instruktioner direkt till användaren.

– En datorröst varnar när man jobbar i fel arbetsställning, säger Mikael Forsman. Bland annat innertaksmontörer har fått testa tröjan, de står ofta länge med armarna upp och nacken i fel vinkel.

Rösten säger till ett par gånger och påminnelserna ska förhoppningsvis förändra dåliga arbetsställningar på sikt. Men det är svårt att förändra beteenden. Framöver ska tröjan även kunna avge vibrationer, något som Mikael Forsman tror fungerar bättre.

– Om man har skurit sig och fått ett jack i fingret, så håller man ut fingret nästa gång man skär något. Kroppen minns. Vibrationer kan hjälpa på samma sätt. Om jag känner en signal på höger överarm istället för en röst som påminner mig att hålla höger arm lägre, så slipper jag lyssna och tänka på vilken arm jag borde sänka.

Byggnadsarbetaren Patrik testade tröjan under en halvtimme.

Tröjan har pilottestats under två år av bland annat bilmontörer på Scania och Volvo och nu har Mikael Forsman fått ytterligare forskningsmedel för att optimera systemet och undersöka om det kan ge kostnadseffektiva riskbedömningar. Den här gången ska hotellstädare och kassapersonal delta.

När kommer tröjan ut på marknaden?

– Nu är vi fortfarande i testfasen, det är några år kvar till en kommersiell produkt. Men vi tror att det finns ett behov och företag har visat intresse för att ta resultaten vidare, säger Mikael Forsman.

Finns det några andra plagg som skulle kunna användas på det här sättet?

– På byggnadsarbetare som alltid har hjälm kunde man mäta nackvinkel, säger Mikael Forsman. Det ska vara så enkelt att använda som möjligt, så att man kan tänka sig att ha plagget på sig ibland.

Pilotförsöken har gjorts med stöd av Vinnova och samarbetspartners som Hultafors Group, KTH, Scania och Volvo. Den nya studien är finansierad av AFA försäkring och pågår till och med 2021.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Uppkopplad tröja kan ge bättre ergonomi

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig