info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ung på bygget? 7 tips för en bra byggsommar

Ska du sommarjobba? Då är det mycket att hålla koll på. Här är checklistan för hela sommaren

Vi listar sju viktiga tips för en bra byggsommar. Foto: Colourbox
  1. Arbetstider.
    Har du fyllt 16 men inte 18? Du får jobba som mest 8 timmar per dag och 40 timmar i veckan. Du ska ha 12 timmar ledigt mellan varje arbetsdag. Du får inte jobba mellan elva på kvällen och sex på morgonen. Du har rätt till en halvtimmes rast efter fyra och en halv timmes jobb. Du får jobba helg, men ska vara ledig minst två dagar i veckan. För lärlingar gäller särskilda regler.
  2. Avtal & försäkringar. Se till att få ett skriftligt anställningsbevis. Du ska också få lönespecifikation varje månad. Spara allt i en pärm. När du slutar, be om ett arbetsgivarintyg. Det visar hur mycket du har tjänat och behövs om du senare söker a-kassa. Företag som har kollektivavtal med Byggnads måste ha försäkringar för de anställda, som tilläggspension och försäkring vid arbetsskador. Fråga Byggnads om din arbetsplats har kollektivavtal.
  3. Säkerhet. Se till att få en genomgång av säkerhets- och ordningsreglerna på arbetsplatsen och ta reda på vem som är skyddsombud. Jakob Wagner, ungdomsansvarig på Byggnads, tipsar också om att använda solkräm och dricka mycket vatten. Drick mer än vanligt om du arbetar på ställningar med väderskydd eller i gropar. ”Värmen är nackdelen med att jobba på sommaren”, säger han.
  4. Semesterersättning och sjuklön. Du har rätt till semesterersättning när du arbetar. Det är betalning för semester som du tjänar in men inte tar ut och utgör minst 12 procent av lönen. Pengarna brukar betalas ut i samband med att du slutar. Om du blir sjuk har du rätt till sjuklön från och med andra sjukdagen. Det är 80 procent av lönen. Kom ihåg att sjukanmäla dig till arbetsgivaren direkt.
  5. Våga säga ifrån. Ta inga onödiga risker på bygget – och säg ifrån om något känns fel. Jakob Wagner, ungdomsansvarig på Byggnads, tycker att man alltid ska säga till vid missförhållanden. Han menar att det är en del av en machokultur att inte våga säga emot. Många skador och riskfyllda situationer skulle kunna undvikas om vi reagerade lite oftare.
  6. Skyddskläder. Man får inte vara på ett bygge utan skyddskläder. Skor med spikskydd och tåhätta, hjälm samt varselväst gäller på alla byggen och det är arbetsgivaren som ska ordna utrustningen. En del arbetsplatser har egna säkerhetsregler utöver det som stadgas i lagen. Hos Veidekke och Skanska är det till exempel obligatoriskt med skyddsglasögon. Fråga vad
    som gäller på din arbetsplats.
  7. Få hjälp. Har något gått snett? Byggnads medlemstelefon kan svara på alla frågor om löner, kollektiv­avtal och annat. Numret är 010-601 10 00 och det är öppet kl 07-17.
Fakta/Lön

Går du byggprogrammet? Då gäller ferielön. Som minst får du 77 kr/timme direkt efter nian, efter ett år på gymnasiet 88 kr/timme och efter två år på gymnasiet 96 kr/timme, enligt Byggavtalet. Plåtslagar- och maskinförarutbildningen samt VVS- och Fastighetsprogrammet har andra avtal. Lärlingar får lärlingslön. Kolla att ferielönen stämmer överens med Byggnads avtal och kom ihåg att dina arbetade timmar ska registreras som praktiktid i lärlingsboken.

Kristian Borg
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ung på bygget? 7 tips för en bra byggsommar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig