info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Underentreprenören har troligen ansvaret

Orsakerna till att en man i 50-årsåldern dog under ventilationsarbete på ett bygge i Jönköping blir allt klarare. Han ramlade troligen genom ett hål. Underentreprenören har sannolikt ansvaret.

Byggnadsarbetaren har tidigare skrivit om den man i 50-årsåldern som föll 12 meter och avled av sina skador vid ett bygge i Jönköping. Händelsen utreds nu av både åklagare och Arbetsmiljöverket.

Läs mer: Dödolycka på arbetsplats

Föll 12 meter

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket jobbade personen med att montera en brandgasfläkt på ett tak. Vad som hände sedan är fortfarande oklart, men enligt anmälan ramlade mannen genom ett hål i taket och föll 12 meter ner till marken. Mannen fördes med ambulans till sjukhus efter olyckan, men hans liv gick inte att rädda.
– Förundersökning pågår, vi har vidtagit åtgärder, mer än så kan jag gå in på, säger ansvarig åklagare Jan Olof Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och hänvisar till förundersökningssekretess.

Läs mer: ”Han var jätteglad över att ha nytt jobb”

Förundersökningen kan ta tid

Pierre Gustafson jobbar som inspektör på Arbetsmiljöverket och har utrett flera arbetsplatsolyckor. Han säger att ansvaret vid dödsolyckan i Jönköping sannolikt ligger hos arbetsgivaren, i det här fallet underentreprenören, men påpekar att det får den pågående utredningen utvisa.
– Det beror även på vilket avtal som finns mellan arbetsgivare och den anställde. Förundersökningar är ofta komplicerade, det krävs noggrannhet, vilket tar tid, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Underentreprenören har troligen ansvaret

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig