info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Undanhöll sju miljoner kronor i skatt

Tio män har åtalats vid Göteborgs tingsrätt för grov ekonomisk brottslighet. Huvudmannen i härvan är en 62-årig företagare. I hans bygg-, måleri- och bemanningsföretag har skett en omfattande verksamhet med svart arbetskraft.

Fem av de åtalade bor i Göteborgstrakten, de övriga i Uppsala-Stockholm. Utredningen, som går under namnet Spiken, omfattar 6 000 sidor, skriver Göteborgsposten. Enligt kammaråklagare Anna Broman Olasdotter och hennes åklagarkollega Britt-Marie Johansson, har omkring sju miljoner kronor undanhållits i skatt. Bedrägerierna omfattar omkring elva miljoner kronor. Bland annat har byggbodar, containrar och virkesleveranser beställts, men inte betalts. En del av materialet har sålts i Norge.

Upprättat 27 falska fakturor

Bland de inblandade männen finns flera som genom åren figurerat i brottshärvor, där den organiserade brottsligheten varit styrande. Vissa medgivanden finns från den 62-årige huvudmannen. Enligt kammaråklagaare Anna Broman Olasdotter har han erkänt att han upprättat 27 falska fakturor på 4,5 miljoner kronor och belånat eller försökt belåna dem. Om dessa säger han att han blivit utpressad av personer som han inte vill namnge. Bland de kunder som anlitat den svarta arbetskraften i bolagen finns ett antal bostadsrättsföreningar i Göteborgstrakten men också stora och seriösa bolag. Rättegången väntas starta 9 maj och pågå i runt 20 dagar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Undanhöll sju miljoner kronor i skatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig