info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Undanhöll 120 miljoner i skatt

120 miljoner kronor. Så mycket pengar har 109 av de mest upptaxerade byggföretagen undanhållit från Skatteverket. Bakom företagen finns personer med kopplingar till svarthärvor, penningttvätt och organiserad ekonomisk brottslighet.

120 miljoner kronor. Så mycket pengar har undanhållits från Skatteverket, visar Byggnadsarbetarens granskning av de 100 mest upptaxerade byggföretagen. Bakom företagen står personer med kopplingar till svarthärvor, penningttvätt och organiserad ekonomisk brottslighet.
Byggnadsarbetaren har från Skatteverket fått en lista på de mest upptaxerade företagen i Sverige det senaste året. Av listans 313 företag är hela 109 i byggbranschen. Av de 109 byggföretagen har vi plockat ut 20 av de mest spektakulära fallen.

Höjde skatten med 120 miljoner

Totalt har Skatteverket höjt skatten för de 109 byggföretagen med 120 miljoner kronor. Upptaxeringarna gäller inkomsttaxering, moms och arbetsgivaravgifter. Att över en tredjedel av Sveriges mest upptaxerade företag finns i byggbranschen kan självklart ses som häpnadsväckande. Men Pia Bergman, som är rikssamordnare på Skatteverket och specialist på organiserad brottslighet, är allt annat än förvånad.
– Det här är ett stort problem inom byggbranschen därför att det finns väldigt mycket pengar där. I härvorna är det ofta väldigt många företag inblandade, som också är kopplade till varandra.

Använder kriminella

Hur har då de byggföretagen gått till väga för att gömma undan pengar, som de annars hade varit tvungna att betala skatt på? Man kan säga att det finns två tillvägagångssätt som förekommer extra ofta.
Det vanligaste är att företag använder kriminella fakturaskrivande bolag för att få ut kontanter som används till svart arbetskraft. Det andra sättet är att varken deklarera eller bokföra inkomster i företaget, och sedan ta ut kontanter för att betala svarta löner.
Kort fungerar det så här när företag använder sig av kriminella fakturaskrivande bolag: Pengar går från ett byggföretag till ett fakturaskrivande bolag, som drivs av mer eller mindre kriminella personer. Från det fakturaskrivande bolaget förs pengarna sedan över till ett växlingskontor, varifrån de sedan hämtas ut i kontanter och levereras tillbaka till byggföretaget. På detta sätt kan byggföretaget bokföra osanna fakturor och få ut kontanter till svarta löner. Momsen på de osanna fakturorna kan byggföretaget använda till att göra falska avdrag.

Inkomsterna osynliga

Det andra framträdande sättet att slippa betala skatt, är att byggföretag, i deklarationer och bokföring, struntar i att ta upp inkomster från olika byggen. På så sätt blir inkomsterna osynliga för Skatteverket. Detta sätt är betydligt mer riskfyllt än att använda sig av fakturaskrivande bolag, eftersom Skatteverket vid en kontroll enkelt kan spåra hur pengarna vandrat från företagets konto till anställdas lönekonton, eller för den delen, till företagarens privata bankkonton. Däremot kräver detta sätt inte något kriminellt nätverk för att genomföra.
När Byggnadsarbetaren granskat de fall där kriminella fakturaskrivande bolag använts, har kontanterna i slutändan nästan alltid tagits ut via växlingskontor som Forex, X-change och Valutacentralen (som slog igen efter att polisen kommit på att växlingskontoret enbart användes till att tvätta pengar åt kriminella företag).
– Till skillnad från banker är det inga större problem att få ut kontanter via växlingskontor. Personalen ska visserligen ställa ett par kontrollfrågor om vad pengarna ska används till, men det är inte alltid de gör det, säger Pia Bergman.

Många i konkurs

När Byggnadsarbetaren granskat de upptaxerade företagen visar det sig också att många av företagen har gått i konkurs. Det försvårar återbetalningsmöjligheten till Skatteverket.
– Det Skatteverket gör då är att vi försöker hitta vem som är den egentliga företagsledaren och lägga över skulden på den personen. Handlar det om väldigt stora belopp är det svårt att få tillbaka pengarna, eftersom en stor del redan gått till svarta löner. Då tar vi det vi kan få av den ansvariga företagaren och ser till att personen inte kan starta ett nytt företag så länge det finns en skatteskuld, säger Pia Bergman.

Läs mer om granskningen i senaste numret, nr 13, av Byggnadsarbetaren.

Fotnot: De flesta av de 109 granskade företagen har upptaxerats mellan juni 2010 och juni 2011, ett fåtal har upptaxerats mellan januari och maj 2010.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Undanhöll 120 miljoner i skatt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig