info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tyst minut hedrar döda på bygget

Idag onsdag hålls en tyst minut på landets byggen och industrier för att hedra de arbetare som dött i olyckor. Byggnads och IF Metall kräver samtidigt åtgärder av regeringen för att minska dödsfallen. De kräver en nolltolerans mot dödsolyckor.

Förra året dog tolv personer i dödsolyckor i byggbranschen, vilket var fyra fler än året innan.Men dödsfallen har fortsatt också i år. Totalt har Byggnadsarbetaren rapporterat om byggolyckor där fyra personer dött.
På hela arbetsmarknaden dör en arbetare i veckan.
För att hedra dem som dött håller Byggnads och IF Metall idag en gemensam manifestation och genomför en tyst minut klockan 12.00 på arbetsplatser inom fackförbundens verksamhetsområden. Det är ett sätt för byggnads-och industriarbetare att hedra sina omkomna arbetskamrater.
Samtidigt vill man påverka beslutsfattare för att hindra och minska antalet olyckor.

Kräver åtgärder av regeringen

I en debattartikel i DN ställer Byggnads och IF Metalls förbundsordföranden Hans Tilly och Stefan Löfvén en rad krav på regeringen, bland annat: att regeringen upprättar en nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser inom byggen och industrin, att Arbetsmiljöverket får ökade anslag så att de kan göra fler kvalificerade inspektioner på farliga arbetsplatser och att arbetslivsforskningen ska öka.
Byggnadsarbetaren är på plats i Karlstad och återkommer under dagen med rapport från den tysta minuten.

Fakta/ Dödsolyckorna 2011

*Den 26:e februari dödades en 46-årig bergsborrare från Eskilstuna efter att ha fastnat i en roterande borr i samband med en olycka på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. Bara i maj hände sedan tre dödsolyckor.
* Den 10:e maj klämdes en 47-årig man från Polen ihjäl då en borrigg välte i samband med arbeten inför Citybanan i Stockholm.
*Den 19 maj dog en 27-årig montör från Ljusdalstrakten efter att ett trapphus rasat vid ett kontorsbygge i Solna. Han klämdes så illa att han senare avled på sjukhus.
* Den 26 maj dog en 31-årig montör från Malmöregionen då han föll tolv meter i samband med byggandet av ett vindkraftverk. Olyckan hände i samband med bygg-och anläggningsarbete.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tyst minut hedrar döda på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig