info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvist om ackord kan bli AD-fall

Efter snart fem månader vet byggnadsarbetarna vid Peabs etapp av Botniabanan fortfarande inte om företaget kommer att ge dem ackordslön eller ej. Den centrala förhandlingen har strandat, och nu överväger Byggnads att gå vidare till AD.

– Jag ska ta kontakt med våra advokater. Vi ska sedan titta på om vi kan föra detta vidare till AD, säger Byggnads ombudsman Willy Hulthén, som företrätt byggnadsarbetarna i de centrala förhandlingarna.
Det gäller två arbetsplatser med cirka 25 trä- och betongarbetare, på Peabs etapp av Botniabanan, mellan Husum och Örnsköldsvik.
Bygget består av tre broar och en betongtunnel.
Byggnadsarbetarna vill ha ackordslön, men Peab anser att bygget inte medger ackord, på grund av underlaget är för dåligt.

– Vi har inte fått ritningar från beställaren och vi bygger allt eftersom våra egna ritningar kommer fram. Vi kan inte tidssätta arbetet när vi inte känner till vilka mängder det handlar om. Det är inte heller helt klart vilka produktionsmetoder vi kommer att använda, säger arbetschefen Anton Linder på Peab.
Enligt byggnadarbetarna, som skrivit ett brev till Peabs ledning för att visa sitt missnöje, består projektet av konstruktioner som tvärtom är lätta att mäta.
– Det är ett rent, fint ackordsjobb, bland annat två landbroar, inga konstigheter. Jag har sett ritningarna, säger träarbetaren Magnus Åström, som menar att Peab bestämt sig för att driva igenom tidlön och därför inte kan tillmötesgå byggnadsarbetarnas önskan om ackord.

Den ena landbron är cirka 300 meter lång och går bland annat över en före detta fotbollsplan. Bygget innefattar många återkommande moment. Bro nummer två är en landbro på cirka 90 meter och den tredje är en ren betongbro, som går över ett mycket litet vattendrag. Den har inga stålkonstruktioner.
– Min inställning har varit att vi måste undvika prestige och luckra upp det hela. Jag har föreslagit att vi kan dela upp jobbet och mäta steg för steg efter hand som ritningar kommer fram. Jag har föreslagit allt, men inget hjälper, säger Jim Sundelin, som bistått byggnadsarbetarna i de lokala förhandlingarna.

Peab har tidigare accepterat ackordslön vid andra brobyggen med samma produktionstekniska förutsättningar.
I förrgår samlade arbetschefen Anton Linder alla byggnadsarbetare vid de två arbetsplatserna till ett möte, där de erbjöds cirka 126 kronor i timmen, om de accepterade tidlön.
Byggnadsarbetarna beslutade, enhälligt, att inte acceptera budet. Det innebär att de fortsättningsvis kommer att få 112:70, i timmen, tills frågan om löneform lösts.
– Vi är överens om att stå på oss om ackordet. Det kommer fler broar framöver och vi vill hålla fast vid förhandlingsrätten, säger träarbetaren och lagbasen Magnus Åström.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvist om ackord kan bli AD-fall

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig