info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tvingades jobba utan avtal

Snickaren Curt-Inge Gustafsson i Motala erbjöds ett byggjobb på en firma utan kollektivavtal med Byggnads. Om han inte tog jobbet så riskerade han att bli av med a-kassan.

Curt-Inge hade varit arbetslös i tre veckor när han i början på januari fick ett jobberbjudande från Arbetsförmedlingen i Norrköping. Jobbet var på en elfirma, verksam i Stockholm, som sökte en snickare. I brevet från Arbetsförmedlingen framgick att han hade att välja på att ta jobbet eller bli av med a-kassan.

I elfirmans annons stod att de behövde en snickare, med eller utan erfarenhet, och att de hade kollektivavtal. Men efter att Curt-Inge, som är medlem i Byggnads, kollat upp företaget visade det sig att de saknade kollektivavtal med Byggnadsarbetareförbundet.
– Plötsligt hade jag att välja mellan att jobba utan fackligt skydd eller att bli av med a-kassan. Det kändes som att välja mellan pest och kolera, säger han.

Curt-Inge kan inte fatta hur Arbetsförmedlingen kan tycka det var lämpligt för honom att jobba utan fackligt skydd. Istället för att höra av sig till elfirman tog han kontakt med Peab i Stockholm, fixade byggjobb med avtal och nu är det pendling som gäller framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tvingades jobba utan avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig