info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två snickare fick svår allergi av trä

Två snickare har fått svåra allergiska besvär när de arbetat med materialet palisander, ett tropiskt träslag. Det finns risk att användningen av materialet ökar.

De två snickarna höll på med inredning av en ambassad i Stockholm, respektive en privat villa, när de blev dåliga. I arbetet hanterade de palisander som är ett jakarandaliknande trä. De fick en stark allergisk reaktion då deras hud kom i kontakt med slipdamm från träet.

Den ene snickaren fick akuta eksem över ansikte och hals och hos den andre spred sig eksemen också över bål, armar och ben. De var tvungna att vara sjukskrivna i många veckor. Senare kunde de återgå till arbete med vanliga svenska träslag.

Det är känt sedan tidigare att den aktuella typen av tropiska träslag kan ge kontaktallergi, både vid hudkontakt och annan bearbetning av träet. Materialet används både i bostads- och köksinredningar, samt i möbler.
– En av snickarna har berättat att detta träslag börjat användas i större omfattning, säger Anders Boman, toxikolog vid yrkes-och miljödermatologen, i Stockholm. Det gör att man befarar att få in fler fall framöver.

Den som misstänker att man fått denna typ av allergisk reaktion behöver undersökas ordentligt för att få orsaken fastlagd, anser Anders Boman.
– Man kan gå via sin företagshälsa eller vårdcentralen för att få en remiss till en yrkesdermatolog, som är specialist på arbetsrelaterade hudsjukdomar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två snickare fick svår allergi av trä

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig