info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Två av tre i LO stöttar S eller V

LO-medlemmarna sympatiserar i första hand med socialdemokraterna. Därefter kommer vänsterpartiet. Det visar en färsk mätning från SCB.

Statistiska centralbyrån, SCB, har mätt vilka partier som väljare i olika grupper har störst sympati för. Man har alltså inte svarat på vad man skulle rösta på om det var val, utan på vilket parti man har störst sympati för.
SCB har intervjuat 602 LO-medlemmar i undersökningen. Resultatet visar att 56,6 procent av dem står närmst socialdemokraterna. Det kan jämföras med 36,8 procent av befolkningen i stort. Socialdemokraterna är därmed det parti som får starkast sympatier både från LO-medlemmarna och från befolkningen i stort.

Moderaterna backar

På andra plats i den totala undersökningen kommer moderaterna, då 23,8 procent av väljarna uppger att de sympatiserar mest med dem. Bland LO-medlemmarna är det näst största partiet dock ett annat, nämligen vänsterpartiet som får stöd av 10,6 procent av dessa väljare. Drygt två av tre LO-medlemmar tycker sig alltså stå närmst antingen socialdemokraterna eller vänsterpartiet.
Stödet för moderaterna har successivt minskat bland LO-medlemmarna sedan förra valet. Nedgången har fortsatt i denna mätning och nu har moderaterna ett stöd på 9,4 procent, vilket gör dem till det tredje största partiet.

Stort SD-stöd bland LO-männen

På fjärde plats bland LO-medlemmarna kommer Sverigedomokraterna, 8,5 procent uppger att de sympatiserar mest med dem. Siffran är lägre än i förra mätningen, från november förra året, men nedgången är inte statistiskt säkerställd. Bland befolkningen i stort anser sig 6 procent stå närmst Sverigedemokraterna.
Den stora skillnaden mellan kvinnor och män inom LO-kollektivet gäller Sverigedemokraterna. Bland LO-männen är detta det näst största partiet, med ett stöd på 13,7 procent. Bland LO-kvinnorna är Sverigedemokraterna däremot det parti som har näst lägst stöd, endast 2,7 procent anser sig stå närmst partiet.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Två av tre i LO stöttar S eller V

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig