info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tusentals på marsch för avtal

- På en arbetsmarknad utan kollektivavtal gäller djungelns lag, kaos och bara den starkes rätt, sa byggnadsarbetaren Stefan Slottensjö, Stockholm. Han var en av talarna under torsdagens manifestation för kollektivavtal. Flera tusen personer deltog i tåget.

I en lång rad ringlade ett tyst och samlat demonstrationståg, från starten vid Sergels torg till Mynttorget, under parollen Kollektivavtal-min trygghet. Många av byggnadsarbetarna i tåget såg ut att komma direkt från sina byggen, de bar arbetskläder och hjälm. Andra hade rest i många timmar med buss från olika platser för att demonstrera.
Flera fackförbund var arrangörer; Byggnads, Elektrikerförbundet, Fastighetsanställdas förbund, Målareförbundet, Seko, samt Skogs-och träfacket. Målet var att slå vakt om kollektivavtalen på arbetsmarknaden.
Enligt Byggnads uppgifter hade cirka 4 000 personer mött upp. Stockholmspolisen skattade antalet demonstranter till mellan 2500 och 3000.

Vid samlingen på Sergels Torg talade först LO;s ordförande Wanja Lundby-Wedin och när demonstrationståget nått Mynttorget, vid riksdagshuset, var det dags för en medlem ur varje arrangörsförbund att tala om sin verklighet.
Stefan Slottensjö är lagbas för träsidan på ett bygge i Skärholmen. Han talade för byggnadsarbetarna. För honom är det viktigt att både utländska och svenska företag följer kollektivavtal. Och han ser avtalen som regler för ett fungerande samhällsbygge. Han beskrev hur det kan gå på en byggarbetsplats där avtal inte finns. Då får man ta den lön som erbjuds, acceptera usla arbetsvillkor, buga och bocka.
– Försvara kollektivavtalen nu, innan det är för sent, uppmanade han.

Fastighets Mohamad Elmarghichi, kom till Sverige 1994 och blev städare 1995. Sedan dess vet han vilken lön han får och när han får den, eftersom det finns avtal. På jobben i Marocko var det annorlunda. Där bestämde arbetsgivaren hur mycket lön han skulle ha och när. Det kunde dröja tre månader innan man fick lön. Arbetsdagarna var långa. Men ingen vågade protestera eller hävda sin rätt.
Arbetslivsminister Hans Karlsson har själv sin bakgrund i fackföreningsrörelsen. I vinterkylan talade han sig varm för värnandet om kollektivavtalen och konflikträtten. Han såg de borgerliga partierna som ett hot mot detta. Han lovade bland annat att värna om rätten att ta strid för kollektivavtal, en stark arbetsrätt och bibehållna turordningsregler.

Bland de byggklädda demonstranterna fanns James Johnson, snickare på Peab. Han är invandrare och har flyttat hit från Kanada.
– För mig är det viktigt att alla som kommer hit och ska jobba, följer landets regler och avtal. Det fick jag ju själv göra.
En annan byggnadsarbetare var Lars Thorin, inredningssnickare på JM
– För mig är kollektivavtalet otroligt viktigt. Även om det inte skett ännu, drabbas jag på sikt om avtalen urholkas.
Han fick själv inte ledigt för att gå på demonstrationen.
– Min platschef sa nej, men jag och några arbetskamrater gick ändå, för vi tycker att detta är viktigt. Detta har också mitt företag nytta av.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tusentals på marsch för avtal

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig