info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tusentals finska arbetare skadades i Sverige

Nästan varannan finländare som kom till Sverige som arbetskraftsinvandrare för 50 år sedan slogs ut långt innan de nådde pensionsåldern. Många hade tunga jobb inom byggindustrin.

Nära hälften av de finländare som stannade kvar i Sverige hade tunga jobb och blev förtidspensionerade. Foto: Mostphotos

Över 100 000 finska arbetare kom till Sverige under de så kallade rekordåren i svenskt näringsliv, 1968-1971.

Nära hälften av de som stannade kvar tvingades sluta arbeta före normal pensionsålder vid 65 år. Istället blev de långtidssjukskrivna eller fick förtidspension, visar en kartläggning som finskspråkiga Sveriges Radio Sisuradio låtit SCB göra.

En jämförelse med svenskar i samma ålder tydliggör skillnaden mellan de båda grupperna. Medan 45 procent av de finländska männen fick sjukpenning eller var förtidspensionerade efter 30 år här, år 2000, var motsvarande siffra för män födda i Sverige endast 26 procent.

– Gruppen födda i Finland har oftare haft tunga jobb i industrin och byggverksamheter jämfört med födda i Sverige, som antagligen har bidragit till att man har fått sjukskrivningar och förtidspension, säger Örjan Hemström, befolkningsstatistiker på SCB som tagit fram uppgifterna, till Sveriges Radio Sisuradio.

Han berättar att finländarna ofta fick sjukdomar i rörelseorganen med värk i leder, axlar och knän, ”som kommer av tunga jobb med olämpliga arbetsställningar och tunga lyft”.

En av de många finländare som kom till Sverige för 50 år sedan för att arbeta är byggnadsarbetaren Heikki Nevalainen. Han tvingades avsluta sitt arbetsliv då han bara var 50 år. Han arbetade på en byggnadsställning som plötsligt kollapsade och föll nära fyra meter. Han fick en ryggskada och blev delvis förlamad.

– Jag trillade ner från en byggställning. Sedan skadade jag ryggen. Höger sida av kroppen blev förlamad, säger Heikki Nevalainen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tusentals finska arbetare skadades i Sverige