info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trotjänare sägs upp från Skanska

Skanska säger upp 18 anställda i Blekinge. MB-gruppens Anders Svensson berättar att han i förhandlingarna accepterat delade turordningsområden eftersom Skanska annars skulle ha sagt upp 28 anställda.

Enligt ett förhandlingsprotokoll från Skanska Hus Blekinge från den 21 februari ska elva träarbetare, fem betongarbetare och två murare sägas upp. Orsaken är arbetsbrist, en del projekt har blivit försenade. I protokollet förklarar Skanska också att man inte längre ska ha några ”egna anställda murare på projektsidan”.
MB-gruppen i Blekinge har protesterat mot uppsägningen av murarna. Men annars har man accepterat uppgörelsen. Och det med delade turordningsområden, en ordning som innebär att det finns två olika turordningslistor inom samma geografiska område. Den praktiska betydelsen i Blekinge är att några med lång anställningstid får sluta medan andra, med kortare anställningstid får vara kvar.

På Byggnads är man upprörd över överenskommelsen. Förbundet har gått ut med en order till alla MB-grupper att säga upp alla överenskommelser om delade turordningsområden. De MB-ledamöter som inte följer reglerna ska bytas ut av Byggnads avdelningar.
– Om våra förtroendevalda går emot vår policy och gör så här kan de som drabbas stämma förbundet, säger Gunnar Ericson, förhandlingschef på Byggnads.
– Men det allvarligaste är att företagen som använder sig av delade turordningsområden får en möjlighet att välja vilka anställda de vill ha kvar. Det är en ordning som upphäver anställningstryggheten.

MB-ledamoten Anders Svensson i Blekinge förklarar varför han gått med på Skanskas förslag.
– Alternativet var att de skulle säga upp fler. Först 30 till 35, sedan 28. Genom att gå med på två turordningsområden fick vi ner antalet till 18 uppsägningar. Jag tycker att förbudet mot delade turordningsområden är för hårt, säger han.
Anders har bestämt sig för att sluta som MB-ledamot. Han tycker att han har förankrat sitt agerande i MB-gruppen bland de 117 anställda i området. Och han tycker att han haft den regionala MB-gruppens stöd för att gå med på två turordningslistor. Men det har varigt jobbigt, trycket från företag och arbetskamrater har varit tufft.
– Jag klarar inte riktigt av att leva upp till kraven på ett sådant här uppdrag, säger han.

Valet som Skanska ställde MB-gruppen inför var att antingen orsaka tio extra uppsägningar eller att gå med på att några trotjänare blir uppsagda.
– Det är bland annat för att MB-ledamöterna ska slippa ett sådant val som vi varit så tydliga i reglerna för de förtroendevalda, säger Gunnar Ericson.
Anders Svensson tycker att det vore bättre om avdelningarna i Byggnads förhandlar om uppsägningar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trotjänare sägs upp från Skanska

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig