info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Trenden kan vara bruten – byggkonkurserna har slutat öka

180 byggföretag gick omkull under januari och februari, exakt lika många som samma period förra året. Därmed kan trenden med ökande byggkonkurser vara bruten.

Parallellt med att byggsektorn gått för högtryck har konkurserna inom branschen ökat under de senaste 1,5 åren. Men nu kan trenden vara bruten. Under januari och februari i år gick 180 bolag i konkurs, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Det är exakt samma antal som under motsvarande period 2017.
– Byggbranschen har ett oförändrat antal konkurser jämfört med förra året. Byggandet av bostäder kommer att gå ned under 2018 men byggkonjunkturen är fortfarande stark och många byggbolag går bra, säger Richard Damberg, ekonom på UC, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Är bostadsbyggandet på väg mot en krasch?

Läs också Här ökar byggkonkurserna mest – de företagen drabbas

Byggbranschen hakar därmed på en generell nedgång av antalet konkurser. Sett till alla branscher minskade antalet företag som gick omkull med 16 procent i februari.
Det höga antalet konkurser de senaste 18 månaderna har bland annat tillskrivits förändrade regler för rot-avdraget.
– De mindre rot-jobben har försvunnit i vissa delar av landet. Vi har också sett att investeringarna i småhus har sjunkit, sa Sveriges Byggindustriers ekonom Johan Deremar till Byggnadsarbetaren i mars 2017.

LÄS MER: Svag utveckling för husbyggare

Men UC förväntar sig inte att det nya amorteringskrav för bolån som träder i kraft i dag kommer att få samma effekter på konkurserna.
– Jag förväntar mig att vi även fortsättningsvis kommer att få se ett ökat antal starka bolag i byggbranschen, även om skärpta bolåneregler kommer att hämma hushållens efterfrågan på nya bostäder i år, säger Richard Damberg.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Trenden kan vara bruten – byggkonkurserna har slutat öka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig