info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tolkar vapen mot lönedumpning

Det har blivit vanligare att utländska företag tecknar avtal med Byggnads, men sedan struntar i att betala ut rätt lön. För att kontrollera att avtalen efterlevs har fackförbundet avsatt pengar till tolv tolkar.

Tidigare var det ofta bråk när utländska företag inte ville teckna kollektivavtal och göra löneöverenskommelser med Byggnads. Det ledde till att Byggnads genomförde ett stort antal blockader.
– Men sedan ett par månader skriver de utländska företagen under avtal och gör löneöverenskommelser, säger Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericson.

Problemet är dock att man i flera fall har upptäckt att det finns två agendor. Trots avtalen och trots att företagen gör korrekta löneredovisningar, får inte de anställda byggnadsarbetarna avtalsenlig lön. Och de riskerar att utsättas för hot om de kontaktar facket.
Det senaste exemplet i raden är händelserna vid Preemraff i Lysekil, ett annat är SSAB i Luleå, där slovaker i verkligheten fick löner långt under det avtalade.

– Det enda sättet för oss att få kännedom om missförhållanden är genom att finnas ute på arbetsplatserna, säger Gunnar Ericson.
Ofta är då språket ett hinder och därför har förbundet avsatt resurser motsvarande tolv tolkar. Hur pengarna används kan variera mellan olika delar av landet och på vilka behov som finns på arbetsplatserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tolkar vapen mot lönedumpning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig