info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tio tips för sommarjobbare på bygget

Vad gäller när man sommarjobbar på bygget? Har du fått anställningsbevis? Vet du vad du ska få i lön? Hur blir arbetstiderna? Här kommer tio tips inför sommarjobbet, från Paulina Johansson, ungdomsansvarig på Byggnads.

Sommarjobb på bygge
Det finns en del att tänka på inför sommarjobbet. Foto: Malin Ragnarsson, Pixabay

Att få ett anställningsbevis när man feriearbetar är viktigt. En muntlig överenskommelse är inte tillräckligt, utan det ska vara ett skriftligt bevis. I anställningsbeviset ska det stå vad du har för arbetstider, vilken lön du ska ha, eventuellt andra ersättningar och när visstidsanställningen börjar och upphör.
– Om arbetsgivaren till exempel säger: ”du får stanna hemma imorgon och jag ringer dig när jag behöver mer hjälp” så har du rätt till lön ändå och det blir lätt att bevisa med anställningsavtalet, säger Paulina Johansson, ungdomsansvarig i Byggnads.

Det här ska du tänka på när du ska sommarjobba på ett bygge.

1/ Kollektivavtal
Undersök om företaget har kollektivavtal – då är du försäkrad och omfattas automatiskt av en hel radda med förmåner. Gå in på Byggnads webbplats och skriv in företagets namn och kolla.

2 / Lönespecifikationer
Det är viktigt att få lönespecifikationer. Där ska det stå hur mycket du fått i lön och hur mycket arbetsgivaren har betalat in i skatt. Lönespecifikation ska du få varje månad lönen betalas ut, inte i slutet av anställningen.
– Lönespecifikationen är beviset för att du har skattat och gjort rätt för dig. Skulle det bli strul så ligger bevisbördan på arbetsgivaren.

3 / Arbetsmiljö
Arbetsgivaren ska se till att du inte skadar dig på jobbet och till dig som är ny i branschen har arbetsgivaren ett extra stort ansvar att noga gå igenom vad du ska tänka på för att inte skada dig. Om du tycker att arbetsgivaren verkar nonchalant när det gäller risker, till exempel med kvartsdamm, asbest, ställningar, livlinor, maskiner eller något annat, kan du ringa Byggnads medlemscenter och fråga vad som gäller. Personalen i medlemscentret har tystnadsplikt. Det är gratis att gå med i Byggnads medan du går på gymnasiet. Telefon 010-601 10 00.
För minderåriga är grundregeln att de inte får arbeta med riskfyllda arbetsuppgifter. Läs vidare i föreskriften Minderårigas arbetsmiljö AFS 2012:3 om vad de får och inte får göra.

4 / Arbetstider
Arbetstidslagen reglerar hur mycket man får arbeta i ett sträck. Arbetstiden för den som är 16 och 17 år får högst vara 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan. Ungdomar ska ha en sammanhängande rast på minst 30 minuter senast efter fyra och en halv timmes arbete. Du har alltid rätt till två dagars ledighet efter din 40-timmarsvecka, så kallad veckovila.

Om arbetsgivaren till exempel säger: ’du får stanna hemma imorgon och jag ringer dig när jag behöver mer hjälp’ så har du rätt till lön ändå

5 / Lön
Om du sommarjobbar efter första eller andra året i gymnasieskolan får du olika timersättningar som lägstalön, beroende på yrkeskategori.
– Avtalet styr bara vad som är absolut lägsta lön men vissa arbetsgivare betalar mer och det är naturligtvis jättebra, säger Paulina Johansson, ungdomsansvarig i Byggnads.
Att jobba på prov utan lön i en vecka, är inte acceptabelt. Alla har rätt till en riktig lön från första dagen.

6 / Semesterersättning
Semesterersättning har man rätt till, även om man sommarjobbar. Det brukar betalas ut på sista lönen och är ungefär 13 procent av det totala intjänade beloppet.

7 / Reseersättning
Ibland ligger byggen på udda ställen. Reseersättning ska utgå även till sommarjobbare. Det ska vara 25 kronor milen om du kör bil. Om du åker kollektivt ska du få ett bidrag till månadskortet. Bidraget motsvarar kostnaden för 20 arbets/resdagar.

8 / Svartjobb
Det kan finnas arbetsgivare som vill att du delvis jobbar svart. Men det är olagligt.
– Att jobba svart gör det svårt att kräva ersättning vid exempelvis arbetsskada. Det blir också svårare att kräva ut lönen om arbetsgivaren inte håller sitt löfte.

9 / Skatt
Om du tjänar mindre än 22 208 kronor i år, går det att skriva ut en blankett från Skatteverkets hemsida som man själv undertecknar och lämnar till arbetsgivaren i god tid före första lönen. Då dras ingen skatt alls. Här är en länk till blanketten.

10 / Övertid
Om du är över 18 år har arbetsgivaren rätt att beordra övertid, men bara om det finns ”risk för liv eller egendom”.
– Det kan till exempel vara om du håller på att montera en balkong och inte hinner sätta räcke, eller till exempel om du som röris får vattenläcka och det finns risk att egendomen förstörs om du går hem.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tio tips för sommarjobbare på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig