info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidsbluffen – därför ska du skriva upp dina timmar

Fusket med felaktig tidsrapportering inom bygg bara växer. Följ tipsen för att skydda dig om du drabbas.

"Wiele osób nawet nie wie, w której firmie faktycznie pracują" mówi Fredrik Sirberg, Byggnads. Foto: Mostphotos/Byggnads

Fredrik Sirberg jobbar med konkurser och indrivning på Byggnads Stockholm Gotland. Han har under de senaste åren märkt en kraftig ökning av ett sofistikerat upplägg, där kriminella företag döljer information för Byggnads och kontrollerande myndigheter.

Företagen redovisar korrekta, avtalsenliga löner. Men verkligheten ser ofta helt annorlunda ut.

– Det handlar om antalet arbetade timmar. Företagets version är att byggnadsarbetarna jobbar 168 timmar i månaden, medan medlemmarna själva säger att de jobbar runt 220 timmar. Det är jobb på lördagar, söndagar och sena kvällar, säger Fredrik Sirberg.

Så skyddar du dig – spara allt!

För att styrka att man har jobbat hos ett företag som gått i konkurs eller i ett ärende som gått till domstol krävs bevis. Här är fyra punkter att spara och ha koll på:

  1. Anställningsavtal. Se till att få ett anställningsavtal påskrivet av arbetsgivaren, där det framgår vilken lön du har, vilken anställningsform och kollektivavtal som gäller.
  2. Lönespecifikation. Begär lönespecifikation varje månad och spar sedan alla lönespecifikationer.
  3. Tidbok. För alltid en tidbok, i form tidssedel som du kopierar och spar. Skriv varje dag in i din kalender, var du varit och hur många timmar du har jobbat och hur du rest till jobbet.
  4. Utbetalningarna. Kolla kontot och skattekontot och se vad arbetsgivaren egentligen betalar in. Du kan gå in på Skatteverkets hemsida med bank-id och se hur mycket skatt som kommer in, månad för månad. Spara sedan uppgifterna.

Varför är det här så svårkontrollerat?

– Medlemmarna kommer sällan till oss när de har en anställning, utan först efter att anställningen avslutats. Vi kommer in efteråt och då blir det svårare att bevisa.

Vilka företag ägnar sig åt den här typen av fusk?

– Den delen som försöker visa en bra fasad, som finns hos de flesta av de större bolagen. Och fasaden är ju snygg. De kan visa upp papper och kollektivavtal.

Fredrik Sirberg berättar att det känns frustrerande att ha misstankar om fusk men svårt att bevisa att det verkligen skett. En annan frustration är att se när skattepengar går till kriminella företag.

– En väldigt stor del av de här företagen jobbar åt offentliga beställare som kommuner och statliga verk, vilket innebär att det är våra gemensamma medel som folk tillskansar sig.

Tror du att många inte förstår att de får för låg lön?

– Det är nog vanligt förekommande att det är så. Många vet inte ens åt vilket företag de faktiskt jobbar åt. Trots att det är samma personer som leder arbetet på bygget kan det vara en ny ägare, eller ett nytt företag som tar över.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tidsbluffen – därför ska du skriva upp dina timmar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig