info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Tidlönerna ökar i ackordstakt

Tidlönerna i byggbranschen ökar lika snabbt som ackordslönerna. Det visar byggfackens lönestatistik för andra kvartalet i år.

Vanligen ökar ackordslönerna snabbare än tidlönerna när lönerna ökar relativt mycket. När löneutvecklingstakten är låg brukar tidlönerna närma sig ackordsgenomsnittet.
Under de senaste mätperioderna har ackordslönerna dragit ifrån tidlönerna. Men från andra kvartalet 2001 till samma period i år har tidlönerna i många yrkesgrupper i byggbranschen ökat lika snabbt eller snabbare än ackordslönerna.
Förändringen kan vara en signal om att det nu finns mindre pengar att förhandla om. Men eftersom löneökningstakten fortfarande är relativt hög, över fem procent i de flesta yrkesgrupper, förefaller det som att det finns utrymme i många företag för löneökningar över avtalets nivå.

Anläggarna hade en snabb ökningstakt under perioden mellan första kvartalet 2001 och samma kvartal i år. Nu är ökningstakten lägre. De genomsnittliga ackordslönerna ökade med blygsamma 4:69 kronor per timme, eller 3,5 procent.
Byggnads statistik för gruppen trä-, betongarbetare och murare, TBM-gruppen, visar att Stockholmslönerna drar ifrån landet i övrigt. Ackordslönerna i TBM-gruppen i Stockholm ökade med nästan tio kronor per timme, 6,7 procent, från andra kvartalet 2001 till samma period i år.

Det är inte den snabbaste löneökningstakten i landet. Den finns i Nyköping, med mer än tolv kronor per timme eller 9,9 procent. Men eftersom Stockholmslönerna redan låg i topp ökar avståndet till de övriga.
I Östergötland lyckas ackordsarbetarna i TBM-gruppen hålla jämna steg med stockholmarna. Värre är det för gotlänningarna som nu har en genomsnittlig ackordsförtjänst som är 27 kronor lägre per timme jämfört med Stockholm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Tidlönerna ökar i ackordstakt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig