info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Grönt kryss på handen – om byggjobbarna var nyktra

Har du fått blåsa i en alkomätare på jobbet? Är du osäker på hur det ska gå till? Här får du tips på vad som gäller vid alkohol- och drogkontroller, men också hur arbetsgivaren absolut INTE ska göra.

”Patrik”, som arbetar för en underentreprenör på bygget av Northvolts forsknings- och utvecklingsanläggning i Västerås, fick ett grönt kryss på handen efter alkoholkontrollen. "Jag tycker att det var översittarfasoner". Foto: Jonas Bilberg, Mostphotos (montage)

Det var en torsdag i februari som kontrollerna började. Securitasvakter stod vid grindarna när byggnadsarbetarna skulle gå ut till bodarna för att äta frukost på morgonen. Arbetarna fick blåsa i en alkomätare och de som inte hade någon alkoholhalt i blodet fick ett grönt kryss på handen, ritat med en tuschpenna.

Några gånger var vakter också inne lunchrummet och gjorde kontroller, där de anställda satt och åt.
– De som inte hade någon grön markering fick blåsa där också, säger Stefan, en av byggnadsarbetarna som var med.

Han tyckte att det hela kändes olustigt. Det kunde sitta cirka 15 personer i en byggbod, vid grinden kunde det stå tio arbetare på rad.
– Jag var inte orolig för egen del, men tycker synd om den som åker fast. Det är ju väldigt utpekande, säger Stefan.

Tänk om någon hade blåst rött vid bordet, då hade han blivit uthängd i hela matsalen.

Patrik är kollega till Stefan och båda arbetar för en underentreprenör på bygget av Northvolts forsknings- och utvecklingsanläggning i Västerås.

Han berättar hur han fick blåsa i alkoholmätare under arbetsdagen två torsdagar i rad, både vid grindarna in till arbetsplatsen och inne i lunchrummet.
– Jag fick ett grönt kryss på översidan av handen, då visste de att de hade kollat mig. Jag tycker att det var översittarfasoner.

Orsaken till kontrollerna var misstankar att några av byggnadsarbetarna på bygget hade använt droger. Det gick också rykten om att en arbetsledare hade åkt fast.
– Det är bra att det görs kontroller, men det ska gå rätt till, säger Patrik.

Patrik och flera andra byggnadsarbetare reagerade kraftigt på hur kontrollerna utfördes.
– Vi diskuterade om de verkligen fick göra så här. Tänk om någon hade blåst rött vid bordet, då hade han blivit uthängd i hela matsalen, säger han.

Ulf Kvarnström är arbetsmiljöansvarig på Byggnads. Han blir upprörd när han får höra talas om kontrollerna på Northvolt och tycker att det har gjorts många fel.

Ulf Kvarnström.

– De ska ske i avskildhet, så att inte någon kränks. Provtagningen ska också utföras av medicinsk personal som är kunnig och vet vad som är rätt när det gäller provtagning och utrustning, säger han.
För att utföra ett drogtest måste arbetsgivaren ha ett skäl. Det vanligaste är säkerheten på arbetsplatsen.
Men det finns inte någon lag som reglerar arbetsgivares möjligheter att drogtesta sin anställda, i stället används kollektiv- eller anställningsavtal.

I Byggavtalet står det att ”provtagningen ska ske väl avskilt för varje arbetstagare och att resultatet av sådana kontroller ska behandlas konfidentiellt i förhållande till övriga arbetstagare”.
– Byggnads motsätter sig inte drogkontroller, men det ska göras på rätt sätt. Det strider mot kollektivavtalet att gå runt och testa folk i grupp, säger Ulf Kvarnström.
Om det inte finns avtal har arbetsgivaren ändå med stöd av arbetsledningsrätten i vissa situationer rätt att kräva att arbetstagare gör alkohol- och drogtester.

Patrik Bergman är ombudsman på Byggnads region Mälardalen. Han märker att alkoholkontrollerna ökar på byggarbetsplatserna och i takt med detta får också facket fler frågor från medlemmar vad som gäller.

– En del tycker inte att kontrollerna har gått rätt till och berättar att de har fått blåsa i grupp. Vi har också hört skräckexempel att någon har blåst positivt och blivit hemskickad, men dagen efter är det okej att börja jobba igen.

Patrik Bergman poängterar att det finns stora skillnader på hur kontrollerna utförs.
– Det finns företag som är jätteduktiga och det finns de företag som inte är lika duktiga.

Det är viktigt att man gör det korrekt

Hur ska då alkohol- och drogkontroller utföras?
Ulric Hermansson är forskare på Karolinska institutet och medförfattare till guiden ”Kvalitetssäkrad alkohol- och drogkontroll i arbetslivet” som branschorganisationen Sveriges företagshälsor ger ut.

Guiden är omfattande och beskriver utförligt rekommendationer för säkra rutiner vid användning av alkohol- och drogtester i arbetslivet.
– Guiden är en hjälp för att göra rätt. Det är viktigt att man gör det korrekt och använder kvalitetssäkra metoder, säger Ulric Hermansson.

Det centrala menar Ulric Hermansson är att arbetsgivaren har en policy, en handlingsplan, som tydligt berättar hur man ska agera.
– De arbetsgivare som har jobbat igenom den med fackliga parter och entreprenörer hanterar det väldigt klokt. Det uppstår problem om arbetsgivaren bara tutar och kör och inte tänker igenom hur de ska göra.

Det finns stora skillnader på hur alkohol- och drogkontroller utförs. Eddie Cernosa, Robert Skaffare och Roger Johansson var med på en alkoholkontroll på ett Peabbygge. Foto: Jonas Bilberg

Solen strålar och temperaturen letar sig upp till cirka 20 grader. Det är rast för några snickare och betongarbetare som arbetar på ett av Peabs bostadsbyggen i centrala Västerås.

Byggnadsarbetarna berättar om en alkoholkontroll som de var med om på ett Peabbygge för ungefär ett år sedan. Orsaken var att någon hade hittat flera tomma flaskor med starköl och sprit på arbetsplatsen och Peab ville därför alkoholtesta personalen.
Eftersom alkoholkontroll är en viktig förändring av verksamheten i organisationen så måste arbetsgivaren förhandla med facket, enligt MBL (medbestämmandelagen).

Eddie Cernosa, som är regional MB-ledamot, deltog i förhandlingen med Peab.
– Vi gjorde en riskanalys och en handlingsplan som handlade om vad som skulle hända om någon var påverkad av alkohol. Peab har en alkoholpolicy och vi diskuterade också hur man ska göra vid rehabilitering, säger han.
Vid ett möte fick byggnadsarbetarna information av Peab inför den kommande kontrollen.
– Vi fick veta att det skulle göras en kontroll, men inte när. Informationen var bra och vi fick också en broschyr, säger snickare Robert Skaffare.

Totalt testades uppemot hundra personer på bygget och Peab lämnade över själva alkoholkontrollen till ett externt bolag.
Byggnadsarbetarna fick blåsa i en alkomätare innan de gick in till bodarna på morgonen. I stort sett tycker byggnadsarbetarna att kontrollen gick rätt till, men några har synpunkter på själva testningen.
– Vi stod på led och dörren stod öppen. Sedan testades vi två och två. Om någon hade blåst positivt, så hade de andra kunnat få reda på det, säger betongarbetaren Roger Johansson.

Håkan Nordsäter är hr-partner på Peab i Västerås.
Det finns synpunkter på att testningen inte gjordes i avskildhet. Hur ser du på det?
– Jag håller med och det blev inte optimalt. Det blev för trångt och vi skulle ha haft bättre logistik. Det gick lite för fort.

Hur skulle ni ha löst det?
– Någon hade kunnat stå utanför och släppa in en i taget i hallen, medan de andra fick stå utanför och vänta. Vi hade kunnat göra det bättre, men den här vetskapen tar vi med oss om det blir fler tester, säger Håkan Nordsäter.

Skyddsombudet Fredrik Åhlander tycker att det ska vara fler kontroller på bygget ur en säkerhetssynpunkt. Foto: Jonas Bilberg

Trots att det fanns brister är byggnadsarbetarna på Peabbygget i Västerås positiva.

Skyddsombudet Fredrik Åhlander tycker till och med att det ska vara fler kontroller på bygget ur en säkerhetssynpunkt.
– Det är inget fel. Det är mycket folk som rör sig på en byggarbetsplats. Det är som i trafiken, man har ingen aning om de är påverkade eller inte.
Fotnot: Stefan och Patrik heter egentligen något annat.

Fick kryss på handen om de var nyktra – så svarar Northvolt

Byggnadsarbetaren har bett Northvolt om intervju men fått nej. I stället lämnar pressansvarig Anders Thor en kommentar via mejl.

”Northvolt upphandlar alkohol- och narkotikakontroller på våra arbetsplatser, vilket vi uppfattat är gängse norm i arbetsmiljöer med krav på hög säkerhet och en del av det proaktiva arbetsmiljöarbetet. Testerna utförs oannonserat av oberoende part, och testar både Northvolt-personal inklusive chefer, samt underleverantörer.”

”Testerna upphandlas av olika aktörer på olika arbetsplatser, men oavsett utförare utförs arbetet självklart av personal som har den korrekta träningen för uppgiften. I Västerås har vissa tester gjorts inför andra, vilket nu har korrigerats. Om någon testar positivt har arbetsgivaren ett rehabansvar.”

Vi har bett Securitas om en intervju angående alkoholkontrollerna, men även här fått nej. Securitas anger som orsak att företaget inte uttalar sig om uppdrag hos kunder.

Patrik och Stefan heter egentligen något annat.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Dags för alkohol- och drogkontroll? Tänk på det här!
  • Arbetsgivaren ska förhandla med facket om alkoholkontroller, enligt MBL § 11. Kontakta Byggnads eller mb-ledamöter om du har frågor.
  • Provtagningen ska ske avskilt för att inte kränka den personliga integriteten.
  • I Byggavtalet står bland annat att ”provtagningen ska ske väl avskilt för varje arbetstagare” (§ 11 Ordningsregler, punkt 1.6).
  • Provtagningen ska utföras av medicinsk personal för att försäkra att provet hanteras på ett korrekt sätt.
  • Vägra inte att ta ett alkohol- eller drogtest, eftersom det kan leda till uppsägning. Rätten att utföra drogtester har prövats flera gånger i Arbetsdomstolen, där det finns en rad prejudikat (avgjorda domar) som ger arbetsgivaren rätt att utföra testerna.
Katarina Connheim
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Grönt kryss på handen – om byggjobbarna var nyktra

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig