info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Test av Skanskaregler om uppförande i Peru

Skanskaanställda dammbyggare i Peru gjorde uppror mot platsledningen sommaren 2001. Det blev ett test av Skanskas uppförandeavtal. - Nu fungerar arbetsplatsen, säger Kjell Broman, Byggnads man på Skanska.

Enligt Kjell Broman, facklig förtroendeman på koncernnivå på Skanska, förhindrade tillämpningsgruppen att fler än tio anställda fick sparken efter oroligheterna. Och när det Skanskaledda konsortiet underkände valet av ordförande för det nybildade facket på arbetsplatsen ingrep man på nytt från tillämpningsgruppen.
– Ledningen menade att den valde redan var uppsagd och att han därför int kunde väljas. Men den frågan löstes, säger Kjell Broman.

Oroligheterna på dammbygget i Peru berodde på missförhållanden på arbetsplatsen. När Skanskakonsortiet besvarade protester med att stänga ute de anställda från arbetsplatsen genomfördes en demonstration utanför grindarna till personalbostäderna. Polis tillkallades och en dammbyggare skottskadades och flera greps av polis.

Händelserna uppmärksammades internationellt och togs också upp i Perus parlament. Tillämpningsgruppen, som utsetts för att övervaka efterlevnaden av Skanskas uppförandeavtal som företaget tecknade med Byggnads international, IBTU, i början av 2001, fick därmed ett konkret ärende att ta upp.
– Vi har haft frågan uppe vid flera träffar och ska diskutera Peruhändelserna igen när vi träffas den 5 maj, säger Kjell Broman.
Enligt den information tillämpningsgruppen fått ska en facklig organisation ha bildats på arbetsplatsen och arbetet har sedan dess löpt normalt.
Den fackordförande de anställda valde i samband med oroligheterna, Walter Cueto, har dock inte fått tillbaka sitt jobb. Ytterligare ett antal dammbyggare som åtalades efter demonstrationen har inte återanställts.
– Men det var ändå ett antal som fick komma tillbaka trots att de riskerade åtal efter oroligheterna, säger Kjell Broman.

Ingen av de fackliga representanterna i tillämpningsgruppen har besökt arbetsplatsen. Kjell Broman menar att det inte har behövts ännu.
Byggnadsarbetaren har sökt representanter för byggfacket i Peru för att få deras syn på hur Skanskakonsortiet löst problemen på dammbygget. Det peruanska facket har valt att inte kommentera händelserna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Test av Skanskaregler om uppförande i Peru

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig