Sveriges Byggindustrier stämmer Byggnads
Oenigheten mellan fack och arbetsgivare handlar ytterst om hur mycket och vilket fackligt arbete en lokal facklig förtroendeman på NCC i Skaraborg ska få lägga på betald arbetstid. Han har mb-uppdrag på lokal och regional nivå för Byggnads i företaget. Han företräder därmed medlemmarna i frågor som rör medbestämmande och arbetsmiljö och är huvudskyddsombud.
Under 2008 ville Byggnads att förtroendemannen skulle få en fastlagd tid för fackligt arbete på 16 timmar i veckan. Men överläggningarna med företaget slutade i oenighet och facket lade då ett tolkningsföreträde som innebar att förtroendemannen under sex månader fick utföra fackligt arbete på den begärda arbetstiden. Tolkningsföreträde innebär att den part som har tolkningsföreträde, den partens uppfattning ska gälla tills tvisten är prövad eller löst.
När tiden gått ut ansåg Byggnads och förtroendemannen att mer tid behövdes. Återigen var facket och företaget oeniga vid överläggningar. Facket lade då ett nytt tolkningsföreträde tills vidare, på 24 timmar i veckan.
Detta har gjort att Sveriges Byggindustrier nu stämt Byggnads inför Arbetsdomstolen för brott mot förtroendemannalagen och kollektivavtal och kräver skadestånd på 248 300 kronor, för kostnader företaget haft, samt 75 000 vardera i skadestånd till NCC och Sveriges Byggindustrier. I stämningsansökan kräver man också att Arbetsdomstolen i avvaktan på dom fattar ett interimistiskt beslut om att häva Byggnads tolkningsföreträde.
I detta ärende är Sveriges Byggindustrier och Byggnads oeniga om det mesta. Dels om hur man få använda tolkningsföreträdet och dels om tidsåtgången för det fackliga arbetet. Arbetsgivarna tycker att den begärda ledigheten i stora delar är oskälig och i vissa fall inte följer gällande lag och avtal. Byggnads menar att man följt förtroendemannalagen och att tidsåtgången är rimlig och nödvändig för de arbetsuppgifter som behöver utföras.
Ytterst handlar det om en inriktning att de fackliga förtroendemännen på företagen har fått ett ökat ansvar.
– Vi är ytterst förvånade över stämningen. Arbetsgivarna vill att allt mer av det fackliga arbetet ska förläggas ute på företagen och när vi gör det så nekar de våra representanter tid att arbeta fackligt. Vår företrädare har inte en chans att klara de arbetsuppgifter som han ska utföra, om han inte får den tid vi begärt. Då blir han bara en företrädare på pappret, säger Leif Nyrell, förbundsombudsman på Byggnads.
Sveriges Byggindustrier och NCC företräds av advokat Anders Elmér.
-Vi uppfattar det som att Byggnads har fattat ett beslut om att överutnyttja förtroendemannalagen, så att arbetsgivaren får betala för olika fackliga uppgifter, säger han. Arbetsgivarorganisationen kommer också att stämma Byggnads inför Arbetsdomstolen i ett annat, liknande fall, på ett annat företag.