info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Svenskar kräver dansk på lön för Norgejobb

Fem svenska byggnadsarbetare har lönekrav på firman Nordstrand Murmester AS efter jobb i Blystadringen, mellan Oslo och Lilleström, i maj i år.

– Jag har enligt kontraktet rätt till 11 780 kronor som jag inte har fått, berättar Sven Magnusson från Norrköping.
De svenska murarna hävdar att deras kontrakt innebär att de skulle få 130 norska kronor per timme. Deras arbetsgivare, Reenee Moen, hävdar att kontraktet inte innehåller någon garanterad lägsta lön.
– Kontraktet säger att de skulle få 130 kronor per timme i förskott. Men det visade sig att de inte klarade ackordet, 175 kronor per kvadratmeter, och då finns det inga pengar till ett så högt förskott.
Arbetsgivaren har själv, utan inblandning av facket, jämfört det de svenska murarna producerade med en ackordsmätning som han hävdar utfördes på en tidigare etapp.
– Den jämförelsen visar att deras förtjänst blev 94:11 kronor per timme. Det är vad de skulle ha, säger Reenee Moen. Han är besviken på att svenskarna lämnade jobbet utan att iaktta den kontrakterade uppsägningstiden och har därför inte heller betalat ut de sist intjänade lönerna.
Det norska murarfacket har i ett brev till företaget ställt sig bakom murarnas uppfattning att kontraktet garanterar 130 kronor per timme. Facket kritiserar en del förhållanden på arbetsplatsen och säger sig inte känna till den ackordsmätning som Nordstrand Murmester utgått från.
– Men vi kan inte driva deras krav utan att Byggnads i Sverige begär det. Svenskarna var inte medlemmar hos oss, säger Odd Magnar Solbakken på Murarnas Union.
Reenee Moen säger att han kommer att utföra en avtalsenlig mätning om facket begär det. Men han vill inte längre ha med svensk arbetskraft att göra. Förutom jobbet som underentreprenör åt Veidekke på Blystadringen, som sysselsätter fem murare och två lärlingar, har Nordstrand Murmester ytterligare ett jobb.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Svenskar kräver dansk på lön för Norgejobb

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig