info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Styckade entreprenader när Byggnads renoverar

I en omskriven rapport ifjol slog Arbetsmiljöverket fast att styckade entreprenader och många underentreprenörer bäddar för sämre arbetsmiljö. Ändå väljer Byggnads att stycka sin entreprenad på minst 25 företag, när de renoverar sitt eget huvudkontor. Skälen är strikt ekonomiska, det blir billigare.

Enligt Anders Bång, på konsultföretaget Hifab, som projektleder renoveringen av Byggnads lokaler i Stockholm, kommer omkring 25 entreprenörer att kontrakteras till bygget.
– Sedan tillkommer det minst lika många underentreprenörer. Totalt kommer ett hundratal personer att arbeta på bygget, säger han.
I samband med de många dödsfallen i byggbranschen under första halvåret i fjol, släppte Arbetsmiljöverket en omskriven rapport. Den pekade särskilt på sambandet mellan styckade entreprenader, med många mindre byggföretag, och den branta ökningen av antalet dödsolyckor på byggarbetsplatser i Sverige.

Men Arbetsmiljöverket är inte ensamma av kritiken mot styckade entreprenader, även Byggnads egna regionala skyddsombud är starkt kritiska till hur arbetsmiljöarbetet följs på delade entreprenader.
– Risken att det händer en olycka blir större när det är delade entreprenader, säger regionala skyddsombudet Hans Stevander i Göteborg.
Han får medhåll från Byggnads avdelning i södra Skåne.
– Ju mer du styckar upp en byggarbetsplats ju mer skiter man i arbetsmiljön. Var och en sköter sitt. Alla kör sitt eget race, säger hans kollega Jonas Sjöberg i Malmö.
Arbetsmiljöinspektör Kristian Lönnström på Arbetsmiljöverket i Stockholm granskar bygget på Hagagatan i Stockholm, han menar att styckade entreprenader generellt medför en mer riskabel arbetsmiljö.
– Ja det är klart det gör. Vi har ingen egentlig uppfattning om entreprenadformen, det kan inte vi ha. Men generellt är vår uppfattning att på delade entreprenader måste man strama upp organisationen så att oseriösa underentreprenörer inte används.

Beställare till bygget på Hagagatan är Polstjärnan, vilka ägs av fackförbunden Byggnads och Kommunal. Ekonomichef Clas Nykvist är den på Byggnads som har ansvaret för renoveringen. Han ser ingen fara i den valda entreprenadformen och menar att ett bygge kan fungera bra trots en styckad entreprenad.
– Hittills har det jag sett i upplägget varit bra. Jag har inte sett riskerna i förhållande till detta bygge.
Han säger att andra entreprenadformer har diskuterats, men att valet av entreprenadform framförallt är en kostnadsfråga.
– Det gäller att begränsa utflödet av medlemmarnas pengar.
Enligt Clas Nykvist ska kontrollen över vilka som arbetar inne på bygget vara rigorös. Man använder säkerhetssystemet ID06, där alla som arbetar på arbetsplatsen måste ha en passerbricka för att komma in i lokalerna.

Men när Byggnadsarbetaren besöker bygget blir bilden en annan. Enligt Hifab ska det bara finnas två rivningsföretag kontrakterade. Men representanter för det ena rivningsföretaget bekräftar att de har tagit in ytterliggare en underentreprenör. När vi konfronterar Hifab:s projektledare Anders Bång med uppgiften känner han inte till det tredje företaget.
När Byggnadsarbetaren begär att få ut listorna på de företag som arbetat med rivningsarbetet blir svaret nej.
– Det finns bara två namn på den listan, säger Anders Bång.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Styckade entreprenader när Byggnads renoverar

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig