info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Strid i AD om granskningsarvode

Igår hördes två oorganiserade mattläggare i arbetsdomstolen. Målet gäller granskningsarvodet. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI), har stämt Byggnads för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Domstolen ska fatta beslut om det strider mot Europakonventionen att granskningsarvode dras från oorganiserade byggnadsarbetares löner och betalas in till Byggnads.
De två byggnadsarbetarna som vittnade i domstolen vill inte att deras arbetsgivare, LK Mässinteriör i Stockholm, ska dra något arvode. Arbetsgivaren vill inte heller göra det, och har därför bett BI om hjälp att driva ärendet.
– Jag får inte något för avgiften, säger mattläggaren Tonnie Hodell.
Han är nu egen företagare, men arbetade tidigare på LK Mässinteriör.
Den andre mattläggaren, Tommie Evaldsson, vill inte heller betala granskningsarvodet, 1,5 procent av lönen, totalt cirka 280 kronor per månad. Han är fortfarande anställd på LK Mässinteriör och oorganiserad.
Förutom Tonnie och Tommie, ska ytterligare tre mattläggare enligt LK Mässinteriörs ägare ha sagt ifrån om avgiften.
Oorganiserade byggnadsarbetare, som arbetar i ett företag som är med i BI, ska enligt kollektivavtalet betala granskningsarvode från sin lön.
BI menar att arbetsgivaren, genom att göra avdrag på lönen, gör sig skyldig till kränkning av rätten för varje individ, att stå utanför fackliga organisationer och hänvisar bland annat till Europakonventionen.
Byggnads menar å andra sidan att oorganiserade har nytta av Byggnads granskning. Arvodet används till att hålla koll på lönerna och sätta press på arbetsgivarna att följa avtalet. Särskilt i de företag som inte är med i BI, är efterlevnaden dålig. Enligt Byggnads tvingas facket efter varje ny lönerevision sätta press på många byggföretag, cirka 15 procent av arbetsgivarna, för att de ska genomföra avtalsenliga höjningar.
Förhandlingen slutförs idag fredag, och för att Byggnads ska få behålla pengarna från oorganiserade, totalt cirka 22,5 miljoner kronor, måste man visa att pengarna är betalning för en utförd tjänst. De måste också visa att pengarna inte går till allmänfacklig verksamhet utan bara används till gransknings- och mätningsverksamheten.
Domen meddelas någon gång efter nyår.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Strid i AD om granskningsarvode

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig